Eladtak két leállított borsodi erőművet

2011.05.10. 13:55

Az AES Borsodi Energetikai Kft. alapítója, mint eladó és a Civis Capital Ingatlanfejlesztő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt, mint vevő bejelentette, hogy adásvételi szerződést írtak alá az AES Borsodi Energetikai Kft teljes tulajdonjogának átruházásáról. A megállapodás a szabályozó hatóság jóváhagyására vár, melyhez a vonatkozó dokumentumokat a vevő Civis Capital Ingatlanfejlesztő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt benyújtotta a hatósághoz - jelentette be az AES közleményben.

Amennyiben az ügylet sikeresen lezárul, a vevő tovább kívánja üzemeltetni a Borsodi és a Tiszapalkonyai erőműveket.

Az AES az erőműveket a magyar államtól 1996-ban vásárolta meg és azóta folyamatosan üzemeltette azokat az ország keleti régiójában, Tiszapalkonyán és Kazincbarcikán. Az AES tulajdonosként továbbra is üzemelteti a 900MW kapacitású gáztüzelésű Tisza II Erőművet Tiszaújvárosban.

Mint ismeretes az AES március végén jelentette be, hogy hogy felfüggeszti a 90 megawatt kapacitású, széntüzelésű Tiszapalkonyai Hőerőmű és a 71 megawatt kapacitású, biomassza-alapon működő Borsodi Hőerőmű működését. Az amerikai hátterű társaság már akkor jelezte, hogy egyeztetések folytat a létesítmény eladásáról.