Júniusra lesz egy új hidunk

2011.05.10. 12:12 Módosítva: 2011.05.10. 13:00

Júniusban adhatják át az Ipoly-hidat Pösténypuszta és Pető között, a szlovák-magyar határon. A hídtest elkészült, jelenleg a hídhoz vezető utakat építik - írja az Új Szó című pozsonyi napilap kedden.

Az Ipoly-hidat már használják a kivitelezők, több száz tonnányi építőanyagot szállítanak át rajta naponta a magyarországi telephelyről a szlovákiai építkezéshez.

Az ünnepélyes hídavatás várhatóan június végén lesz. A hídépítést kezdeményező Ipoly Újjáépítéséért Polgári Társulás már meghívta az ünnepségre Szlovákia és Magyarország miniszterelnökét és a két ország pápai nunciusát.

A műszaki átadás után körülbelül egy hónapig tart majd a híd megnyitásához szükséges hivatalos engedélyeztetési folyamat. A Pető és Pösténypuszta közt megépült híd szerkezete négynyílású, teljes hídszélessége 12,62 méter. Mindkét oldalán 1,75 méter széles a járda.

A híd helyén korában is állt híd, a mostani építkezésnél a régi hídfőket lebontották. Mivel a magyarországi oldalon egészen a régi hídfőig vezetett aszfaltos út, ezt csak szélesíteni és megerősíteni kellett, miközben a szlovákiai oldalon mintegy két kilométer hosszú új útszakaszt építenek.

Az újjáépülő Ipoly-hidak közül elsőként a Pösténypuszta és Pető köztit adják át, a híd kivitelezésére az Európai Fejlesztési Alap 3,046 millió euró (800 millió forint) támogatást ítélt meg, ami a 3,188 millió eurós összköltségvetés 82,66 százaléka.

Az Ipoly-hidak megépítését megelőző megvalósíthatósági tanulmány szerint a híd rövid időn belül pozitív hatással lesz a határ menti térségek gazdasági életére. A dél-szlovákiai Nagykürtösi járás jobb elérhetőségével az ipar mellett az idegenforgalomban hozhat jelentős fellendülést az új híd.