Tönkrementek az acélipari milliomosok

2011.05.10. 15:52
Felszámolják a nemrégiben még nyereséges, milliárdos forgalmú kunszentmártoni gépgyárat, ami egykor a környék egyik legnagyobb foglalkoztatója volt. Több mint 170 ember vesztette el az állását.

Április közepén elrendelte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei bíróság az egykor milliárdos forgalmú fémszerkezetgyártó, az Albatross Plastunion Zrt. felszámolását. Az eljárást maga az adós kezdeményezte – tájékoztatta a Gazdaság.hu hírügynökséget Makó Péter. A felszámolóbiztos szerint a magas energiaszükségletű iparágban tevékenykedő cég végét a gazdasági válság elmélyülése okozta.

A közel két évtizedes múltú céget két magánszemély hozta létre, miután megvásárolt Kunszentmártonban egy 13 hektáron elterülő szocialista nagyüzemet, amely a Beton- és Vasbetonipari Művek egyik gyáraként1968 óta ház-, és betonelemgyártáshoz szükséges acélszerkezeteket, gépegységeket és darukat készített. A két tulajdonos folytatta és megerősítette a gépgyártási tevékenységet, majd Nyugat-Európába - elsősorban Németországba - exportált és a vállalat dinamikusan fejlődött. Néhány éve a vállalat még a termékek 80 százalékát kivitelre gyártotta.

A Tradeplast Kft. 2004-ben összeolvadt a műanyagiparban tevékenykedő, agrofólia gyártásra specializálódott Uniplast Kft-vel, amelyet szintén Trási Lajos és Szokolai Lajos alapított. Az Albatross Plastunion Zrt. a két elődcég egyesítésnek köszönhetően tőkeerős és több lábon álló cégként tud megjelenni a piacon – áll a vállalkozás honlapjának bemutatkozójában. Az összeolvadás kapcsán a cég a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója lett. Időközben megvásárolták a Pannónia Szőrme Rt. kunszentmártoni gyárát is és 2004-ben elnyerték a megyei iparkamarától az év vállalkozása címet.

A cégnek a legutóbbi (2009-es) beszámoló adatai szerint több mint 170 alkalmazottja volt, de a felszámolóbiztos információi szerint az alkalmazottak jelentős részének már megszűnt a jogviszonya, más munkáltatók egy részüket átvették, és a tíz fős irodai személyzetet még foglalkoztatják egy ideig. Azt nem tudni, hogy a felszámolási eljárás mikor zárulhat, nagyon sokféle vagyontárggyal rendelkezik a cég, amelyek értékesítése időigényes feladat – tette hozzá Makó Péter a Gazdaság.hu kérdésére. A cég jegyzett tőkéje közel 1,2 milliárd forint az Opten Céginformációs szolgáltató adatai szerint.

A cég 2007-ben több mint 5,7 milliárd forint árbevételt ért le, egy évre rá pedig 5,3 milliárd forint forgalmat bonyolított és adózott profitja mindkét évben mintegy 200 millió forintot tett ki. Csökkenő kötelezettségállomány mellett 2009-ben az árbevétel a felére esett vissza és félmilliárdos veszteséget szenvedett el a társaság.