Volt jegybankelnök a magyar Erste élén

2011.05.10. 14:11 Módosítva: 2011.05.10. 14:21
A 43 éves Radovan Jelasics 2011. június 1-jén csatlakozik az Erste Bank Hungary Zrt. vezetőségéhez, és a magyar hatóságok engedélyét követően a bank elnök-vezérigazgatói pozícióját tölti be. Új szerepkörében emellett a pénzügyi igazgatói feladatokat is ellátja majd. Az új bankvezér Papp Editet váltja, aki újabb szakmai kihívások keresésével indokolta távozását a pénzintézet éléről 2011. május 31-ével.

"Radovan Jelasic széles körben elismert bankár, aki alaposan ismeri a kelet-közép-európai régiót. Kiemelkedő szakmai pályafutása során kereskedelmi bankoknál és felügyeleti szerveknél egyaránt széleskörű tapasztalatokat szerzett" – olvasható a bank közleményében.

Egy új vezető a Raiffeisennél is

Kementzey Ferenc lesz a Raiffeisen nagyvállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese, és egyben a bank menedzsmentjének új tagja. A kinevezés 2011. július 4-én, a PSZÁF jóváhagyása után lép életbe - írja a Portfolio.hu. A 39 éves szakember széleskörű hazai banki tapasztalattal rendelkezik vállalati területen: 2010-ig az UniCredit Banknál vezette a Nagyvállalati Ügyfelek divíziót, 1992-től különböző pozíciókat töltött be az UniCredit jogelődeinél.

"Magyar állampolgársága révén is tökéletes választás az Erste Bank Hungary vezérigazgatói posztjára. Örömünkre szolgál, hogy csatlakozik bankcsoportunkhoz, és várakozással tekintek a vele való együttműködés elé" - jelentette ki Manfred Wimmer, az Erste Bank Hungary felügyelőbizottságának elnöke – írja a Portfolio.hu a bank közleménye alapján.

A magyar Erste élén bekövetkezett vezetőváltást összefügghet azzal is, hogy a bank az Erste-csoport régiós cégei közül a legrosszabb eredményt érte el az idei első negyedévben. Közel 8,5 milliárd forintnak megfelelő veszteség képződött a banknál, miközben nem teljesítő hiteleinek aránya 13,5 százalékra nőtt.

Az 1968-ban Baján született Radovan Jelasics a gimnáziumi tanulmányai megkezdéséig Hercegszántón élt. Budapesten érettségizett a szerbhorvát gimnáziumban, majd Belgrádban járt egyetemre, ezt az időszakot "otthon voltam, hazajöttem" állapotként írta le az Indexnek adott interjúban.

Radovan Jelasics a Szerb Nemzeti Bank elnökeként tevékenykedett 2004 és 2010 között , ezt megelőzően négy éven át a szerb jegybank alelnöki posztját töltötte be; tavaly nyáron a magyar központi bank elnöki tisztével is hírbe hozták. Jegybankárként fontos szerepet játszott a szerb bankszektor és biztosítási piac konszolidálásában, valamint a szabályozói és felügyeleti szervek megerősítésében, továbbá kulcsszerepet töltött be Szerbia nemzetközi pénzügyi intézményekkel folytatott tárgyalásain.

Radovan Jelasics
Radovan Jelasics

A Banking Rehabilitation Agency (Bankrehabilitációs Ügynökség) alelnökeként közreműködött a bankrendszer átszervezésében, és számos nagybank privatizációs folyamatának elindításában. Ezt megelőzően Frankfurtban a McKinsey&Company kötelékében németországi, lengyelországi és bulgáriai banki projektekben vett részt. Banki pályafutását a frankfurti Deutsche Banknál kezdte, ahol négy éven át Kelet-Közép-Európáért felelős területi vezetőként dolgozott.