Elemér
0 °C
10 °C

Ugyan, magyarok, nem fog ez menni

2011.05.12. 09:41 Módosítva: 2011.05.12. 10:14

Jó okkal feltételezhető, hogy az Európai Bizottság a magyar kormánynál nagyobb államháztartási hiánnyal számol majd jövőre, amikor pénteken közzéteszi a tagállamok növekedési kilátásaira vonatkozó tavaszi makrogazdasági előrejelzéseit. Bár a pontos számot egyelőre titok övezi, a Bruxinfo információi szerint Brüsszel a magyar kormány által április közepén benyújtott konvergenciaprogram áttanulmányozása után GDP-arányosan 3 százalékos – tehát ismét a megengedett határ – feletti deficitet jósolhat Magyarországnak.

A Bizottság 2012-es előrejelzése így akár több tized százalékkal is eltérhet a magyar konvergencia programétól, amely jövőre 2,5 százalékos, 2013-ban pedig 2,2 százalékos államháztartási hiányt vetített előre azt követően, hogy 2011-ben – az EU-csatlakozás óta először – 3 százalék alá kerülhet a deficit.

A végrehajtás miatt aggódnak

A Bruxinfo értesülése szerint Brüsszel elsősorban a Széll Kálmán-terven alapuló konvergencia program bizonyos elemeinek végrehajtásával kapcsolatos kételyei miatt saccolhatja 2012-re nagyobbnak a hiányt, mint a kormány, amely a terv végrehajtása esetén kényelmesen 3 százalék alatti deficittel számol.

A Bizottság által hozzáadott „valószínűségi százalékoknak” köszönhetően jöhet ki végső soron a magasabb érték. Brüsszel ezzel lényegében azt jelzi, hogy pótlólagos intézkedésekre lehet szükség a konvergencia programban szereplő hiánycél elérésére. Az eltérésből azonban önmagában még semmi nem következik. Rehn biztos többször is lenyilatkozta már, hogy a magyar kiigazítási terv irányaival elégedettek.

Ismeretes, hogy hazánk 2011-es határidőt kapott az EU-tól a túlzott mértékű (3 százalékot meghaladó) deficit megszüntetésére, ami idén mind a kormány, mind a Bizottság számításai szerint meg is valósul. Más kérdés, hogy Budapest – Brüsszel meglátása szerint – alapjában véve egyszeri intézkedésekkel, jórészt a magánnyugdíjpénztári befizetések állami költségvetésbe való átterelésével szorítja majd le idén az előírt szintre a hiányt, és nem fenntartható módon, azaz strukturális intézkedésekkel.

Maradhat a túlzottdeficit eljárás

A Bizottságnál úgy látják, hogy 2010-ben és 2011-ben strukturális szempontból egyértelműen romlott a helyzet, a pénzügyminiszteri tanács ajánlásával ellentétesen. Ilyen körülmények között nem lehet készpénznek venni a túlzott mértékű deficiteljárás leállítását 2012-ben, még ha 3 százalék alá is csökken a hiány. Erről azonban ma még nem lehet biztosat tudni.

A tavaszi gazdasági előrejelzés pénteki publikálása után a Bizottság legközelebb június 7-én hozza nyilvánosságra a középtávú makroegyensúlyi pályát felrajzoló magyar konvergencia programról és a strukturális reformokat is tartalmazó nemzeti reformprogramról szóló értékelését, ami a júniusi pénzügyminiszteri tanács elé kerül jóváhagyásra. Ebből az alkalomból már részletes magyarázattal is szolgál majd az általa becsült számokról.