A kormány ígéreteiből egy év alatt nem lett semmi

2011.05.13. 13:53 Módosítva: 2011.05.13. 13:58
A "vágyak birodalmába tartozik" a négy-hat százalékos gazdasági növekedés - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, aki szerint a kormány ígéreteiből egy év alatt nem lett semmi, bár nem lehet elhanyagolni a válságkezelést, a krízis kézben tartását. Megfogalmazása szerint "késésben van a gazdaságpolitika apróbetűs része", vagyis azok az intézkedések, amelyek nagyon fontosak ahhoz, hogy a gazdasági szereplők tervezni tudjanak.

Európában a jelenlegi irány a pénzügyi fegyelem és a stabilitás, ebből pedig nem következik olyan típusú növekedés, ami a magyar gazdaságot magával húzná - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos, aki szerint a realitás győzedelmeskedett akkor, amikor a három százalék körüli növekedést tették a gazdaságpolitikai tervezés középpontjába.

A négy-öt, esetleg hat százalékos növekedés a vágyak birodalmába tartozik, mert a magyar gazdaság belső tényezői és külső környezete sem tesz sajnos lehetővé ilyen nagy lendületű növekedést - fogalmazott a közgazdász.

Beindítja a gazdasági növekedést, munkahelyeket teremt, javít az ország besorolásán és megítélésén - ilyen a reményekkel indult a kormány, de egy év alatt ezekből nem lett semmi, bár nem lehet elhanyagolni a válságkezelést, a krízis kézben tartását - reagált Bod Péter Ákos a Költségvetési Tanács volt elnökének, Kopits Györgynek azon kijelentésére, hogy az ország elvesztegetett egy évet a kormány gazdaságpolitikája miatt.

Az egyetemi tanár úgy fogalmazott, hogy "késésben van a gazdaságpolitika apróbetűs része", vagyis azok az intézkedések, intézmények és mutatók, amelyek nagyon fontosak ahhoz, hogy a gazdasági szereplők beinduljanak és tervezni tudjanak.

Ha nem sikerülnének meggyőzően az intézkedések, akkor ismét neki kell rugaszkodni úgy, hogy közben eltelt egy év - véli a szakértő, aki hangsúlyozta: a pénzpiacok működése átalakulóban van, és nagyon érzékennyé vált az állami kockázatra. Ha egyáltalán nem, vagy csak nagyon drágán kap hitelt egy kormány az államkötvények kibocsátásánál, akkor egy idő múlva nem lesz képes finanszírozni az államadósságot.

Fontos, hogy az Európai Unió lezárja és elszigetelje az adósságválságot, és hogy minimalizálja az ügyek számát - fűzte hozzá Bod Péter Ákos.