Brüsszel nem hisz a magyar kormánynak

2011.05.13. 11:49 Módosítva: 2011.05.13. 13:11
Pesszimistább az Európai Bizottság a magyar kormánynál. A testület pénteken nyilvánosságra hozott gazdasági előrejelzésében 3,3 százalékos költségvetési hiányt jósolt Magyarországnak a következő évre, szemben a magyar konvergenciaprogramban szereplő 2,5 százalékos deficittel. Megjegyzik azt is, hogy a magyar gazdaság konszolidálódik, és lassan elmozdul az egyensúly irányába.

Az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozott gazdasági előrejelzésében (pdf) 3,3 százalékos magyar költségvetési hiányt jósol a következő évre. Mindez azt jelzi, hogy Brüsszelben nem hisznek a magyar kormány által készített konvergenciaprogramban felvázolt gazdaságpolitikai forgatókönyvben. Ez azt jelenti, hogy a brüsszeli szakértők szerint 2012-ben 700 milliárd forinttal lesz jobb a költségvetés egyenlege, míg a magyar kormány 902 milliárdos javulásra számít – mutat rá a Portfolio.hu.

Az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy a tavaly még 80,2 százalékos államadósság idén várhatóan 75,2, jövőre pedig 72,7 százaléka lesz a GDP-nek, a magyar kormány az idén 75,5 százalékos államadóssággal számol.

A magyar kormány által a márciusban bemutatott Széll Kálmán-terv alapján április közepén elkészített konvergenciaprogram igencsak optimista. A terve jövőre 2,5 százalékos, 2013-ban pedig 2,2 százalékos államháztartási hiányt vetített előre azt követően, hogy 2011-ben – az EU-csatlakozás óta először, és két nagy egyszeri tételnek köszönhetően – 3 százalék alá kerülhet a deficit.

Az uniós kritikát finomítja az a megjegyzés, miszerint ha minden tervezett intézkedés a jelzett összegben megvalósul, vagyis nem vesszük figyelembe a végrehajtási kockázatokat, akkor a deficit a 3 százalékos szint alá süllyedne jövőre. Az EB dokumentuma arra is felhívja a figyelmet, hogy a felvázolt hiánypályát pozitív és negatív kockázatok is övezik. A végrehajtással összefüggő kockázatok a jelzettnél magasabbak is lehetnek, ám a kormány további lépésekkel kapcsolatos szándékát sem szabad figyelmen kívül hagyni - olvasható a dokumentumban, amely szerint a gazdaság beindulása jobb társasági adóbevételi számokat is hozhat.

Idén mintegy 1,6 százalékos többletet vár a magyar költségvetésben Brüsszel (a konvergenciaprogramban 2 százalék szerepel), de megjegyzik, hogy ez nagyrészt egyszeri tételeknek köszönhető, azok nélkül 6 százalék fölötti hiánnyal kellene számolni. A 2012-re prognosztizált 3,3 százalékos hiánnyal kapcsolatban a brüsszeli bizottsági jelentés megjegyezte: ha a tervek megvalósításában rejlő kockázatokat figyelmen kívül hagynák, akkor valamivel 3 százalék alatti deficitet lehetne valószínűsíteni a következő évre.

Brüsszel becslése szerint, a magyar kormány által prognosztizált 3,1 százaléknál lassabb, 2,7 százalékos lesz a magyar gazdaság növekedése idén, 2012-ben 2,6 százalékos GDP növekedést várnak, és azt, hogy a munkanélküliség az idei 11-ről 9,3 százalékra csökken. Az inflációs ráta 2011-ben 4, 2012-ben pedig 3,5 százalék lesz az uniós végrehajtó testület előrejelzése szerint. A kormány idei inflációs előrejelzése megegyezik a brüsszelivel, jövőre azonban kicsit alacsonyabb, 3,4 százalékra számít a kabinet.

A most közzétett prognózis nem meglepetés: a Bruxinfo már csütörtökön megírta nem hivatalos forrásai alapján, hogy az Európai Bizottság várhatóan a magyar kormánynál nagyobb államháztartási hiánnyal számol majd jövőre.