Megkezdődtek a kényszer-végelszámolások

2011.05.16. 14:11

Ebben az évben eddig negyven százalékkal több a végelszámolás, mint a felszámolási eljárás, ilyen eddig soga nem volt példa. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 2011-ben a múlt év első negyedévéhez képest 71,6 százalékkal több cég jutott erre a sorsra. Két éve 3230, tavaly 3423, idén pedig 5873 vállalkozást zártak vagy zárattak be az első három hónapban.

Ráadásul az első negyedéven belül is stabil növekedés mutatkozik: januárban 1166 új eljárást regisztrált az Opten, februárban és márciusban azonban 2251-re, illetve 2565-ra nőttek a havi adatok, ami extrém emelkedést jelent a korábbi hónapokhoz képest, és természetesen történelmi csúcsot.

A jelenség hátterében az áll, hogy a cégbíróságok egyre több jelzést kapnak az NAV-tól olyan cégekről, amelyekkel szemben a mérlegadatok leadásának elmulasztása miatt lefolytatták az adóigazgatási eljárást, majd bevonták az adószámukat. Ezekben az esetekben a bíróság nem mérlegelhet: meg kell indítania a kényszer végelszámolást – nyilatkozta Kenesei Judit, a Fővárosi Cégbíróság vezetője.

A cégstatisztikában ez úgy jelenik meg, hogy amíg tavaly összesen 42 új kényszer-végelszámolás indult, addig idén az első három hónapban már 3060. Az esetszám feltehetőleg tovább emelkedik, mert Kenesei Judit tájékoztatása szerint áprilisban 5600 ilyen cégről kapott értesítést az NAV-tól a cégbíróság, és ezekből mind új eljárás lesz. Előfordul ugyan, hogy egy-egy cég a kényszer-végelszámolásról szóló értesítés kézhezvételekor a fellebbezési határidő lejárta előtt pótlólag benyújtja mérlegét, de aki ezt nem teszi meg, ott a folyamat már nem visszafordítható, a céget biztosan megszüntetik.

Az Opten Informatikai Kft. megvizsgálta, hogy az új jelenség milyen cégeket érint. „A legfontosabb tapasztalat, hogy a végelszámolás alá került cégek között növekszik a kft.-k, a nagyobb árbevételű, valamint a korábban nyereséges cégek aránya” – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Míg korábban 30-40 végelszámolt kft.-re 50-60 végelszámolás alá kerülő bt. jutott, az idei első negyedév végére ez az arány gyakorlatilag kiegyenlítetté vált: egy végelszámolt kft.-re egy végelszámolt bt. esik. 2009 első negyedévében a bezárásra ítélt cégek átlagos árbevétele 2,5 millió forint volt, ez 2011 első negyedévében már több mint tízszeresére nőtt. Eközben az átlagos adózott eredmény a két évvel ezelőtti mínusz 2 millió forintról 2011-re plusz 2 millióra váltott.

„Az alapvető kérdés az, hogy a végelszámolások számának megugrása mögött régebben lejátszódott események húzódnak-e meg, vagy ezek a cégek tényleg a jelenlegi gazdasági háttér miatt fejezik be működésüket” – véli Csorbai Hajnalka. Az Opten igazgatója szerint ez azért lényeges, mert előbbi esetben csupán a korábbi eljárások adminisztrációjáról van szó. Ebben az esetben – bár végre tisztább képet kapnánk a cégvilágról – a jelenségnek nem lenne hatása a mai gazdasági folyamatokra.

A helyzet azonban az, hogy sok 2009-ben még jól működő vállalat van a listán, amelyek a kimutatás szerint tavaly már nem reagáltak az adóhatósági eljárásra. Mindez azt mutatja, hogy a gazdaságban az elmúlt két évben tapasztalható változások erős negatív hatással voltak a cégek napi működésére. „Sajnos a válság igazi vesztesei jelennek most meg előttünk” – mondja az Opten stratégiai igazgatója.