Alig lehet hitelt kapni

2011.05.19. 13:14

Február óta is szigorodott a vállalati hitelezés és a bankok nem is ígérnek érdemi lazulást a következő időszakra. Az MNB felméréséből kiderült, a hitelezést az is visszafogja, hogy néhány jelentősebb szereplő csökkenti a kínálatát, a fellendülést pedig főként a devizaforrások drágulása táplálja.

Miközben a lakáscélú hitelek feltételei érdemben nem változtak – és a bankok a következő félévben sem várnak jelentősebb elmozdulást –, a fogyasztási hitelek esetében a bankok közel ötöde szigorított a hitelezési feltételeken. Igaz, néhány pénzintézet a következő fél évben ezen a területen enyhítést tervez.

Több lett az átstrukturálás, kevesebb a hitel

A módszertan

A jegybank 2003 tavaszán indította el kérdőíves felmérését, mellyel a magyarországi kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát vizsgálja. A negyedévente végzett hitelezési felmérés bemutatja, hogy a bankok hogyan látják a hitelpiac helyzetét. A most publikált jelentés a 2011 áprilisában végzett megkereséseken alapul: egyrészt a 2011 első negyedévére visszatekintő, másrészt a 2011 második-harmadik negyedévére előretekintő banki várakozásokat tükrözi.

A jelzáloghitel-állományon belül mintegy 1 százalékponttal emelkedett tovább az átstrukturált hitelek aránya, így 2011 első negyedévének végére már a teljes jelzáloghitel-állomány 10,4 százaléka esett át átstrukturáláson.

A kereskedelmiingatlan-hitelek esetén is jelentősek az átstrukturálások: 2011 első negyedévének végére az állomány 18 százalékát alakították át, miközben 2011 egészére is csak 30 százalékos arányt várnak.

Az idei első negyedévben a vállalati hitelállomány 120 milliárd forinttal csökkent a tavalyi utolsó negyedéves 100 milliárdos csökkenése után.

A háztartások hitelállománya az idei első negyedévben – akárcsak múlt év utolsó negyedében – 100 milliárd forinttal csökkent, így fél év alatt 200 milliárdos zsugorodást regisztráltak.