Hajszálnyira vagyunk az éves hiánycéltól

2011.05.19. 15:51

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számított - első négyhavi hiánya 666,2 milliárd forint volt, az éves előirányzat 96,9 százaléka, az áprilisi többlet  75,9 milliárd forint volt - közölte az előzetes adatokkal megegyező részletes adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön.

Az  április havi többleten belül a központi költségvetés 101,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 5,9 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 31,1 milliárd forintos hiánnyal zártak.

Az adat az első negyedéves folyamatokhoz képest javulást jelent, hiszen az első három hónap államháztartási hiánya nagyobb volt a mostaninál: helyi önkormányzatok nélkül 742,1 milliárd forint, az éves előirányzat 108 százaléka volt.

Az NGM közölte: az április végi 666,2 milliárdos deficitet mutató egyenleg korrekcióját elvégezve a magánnyugdíjból származó bevételek időarányos teljesítésével, a hiány 490 milliárd forintra csökkenne, amely az éves előirányzat 71,3 százalékával egyenlő.

De hogyan?

A központi költségvetés április havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 48 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek. A bevételeken belül elsősorban a személyi jövedelemadó bevételek, az általános forgalmi adó, valamint a költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei teljesültek a vártnál rosszabbul - írja a portfolio.hu.

A központi költségvetés április havi kiadásai közel 191 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A nagyságrendileg legnagyobb elmaradás a központi költségvetési szerveknél és fejezeti kezelésű előirányzatoknál figyelhető meg, aminek részben ütemezési okai vannak, illetve egyes kiadási tételek kiesései (pl. a 2010. évi eseti kereset-kiegészítés második részének kifizetése, a 2010. évi országgyűlési választások költsége).

Emellett azonban alacsonyabb összegben realizálódtak az egyedi és normatív támogatások, a lakástámogatások, a helyi önkormányzatok támogatásai, valamint a kamatkiadások is.