Megmenekülhet a Zsolnay

2011.05.20. 15:05
Megvásárolja a Közgép Zrt. a Manufaktúra Befektető Kft. száz százalékos tulajdoni hányadát, és ezzel annak részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben, így az építőipari cég mentőövet dob a finanszírozási nehézségekkel küzdő pécsi porcelángyárnak.

A Közgép megvenné a Manufaktúra Befektető Kft.-t, közölte a cég pénteken. Ez jó hír lehet az évek óta pénzügyi nehézségekkel küzdő Zsolnay Porcelánmanufaktúrának is, a céget ugyanis a Manufaktúra Befektető irányítja.

A mostani ajánlat már csak azért is érdekes, mert a Manufaktúra Befektető alig egy éve vette át a gyárat, Jászai Gellért az SCD Group elnöke, akkori tulajdonos pedig nagyívű tervekkel vágott bele a gyár korszerűsítésébe.

Egy helyi lapnak akkor úgy nyilatkozott, a gyár már 2-3 év után nyereséget termelhet. Jászai a kisebbségi tulajdonos, önkormányzati Pécs Holdinggal kötött szerződésben azt vállalta, hogy 2011 márciusáig 500 millió tőkét juttat a cégnek. Ez azonban elmaradt, márciusban azt ígérték, a tőkeemelést májusra halasztják.

Ezt már azonban jó eséllyel az új tulajdonos teszi meg, mint a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. közleményéből kiderül, a menedzsment elkötelezett abban, hogy stabil hátteret teremtsen a pécsi gyár működéséhez, nem csupán pénzügyi befektetőként, hanem teljes szakmai támogatásával vesz részt az új vállalati stratégia megvalósításában.

A Közgép emlékeztet arra, hogy a Zsolnay márkanév három világhírű találmánnyal is összeforrt: az elefántcsont színű Zsolnay-porcelánnal, az egyedi máztechnikájú eosinnal és a pirogránittal. A porcelángyár kiemelt nemzeti értéket képvisel, termékei hungarikumok. A manufaktúra az elmúlt években többször is veszteséges volt, az ellehetetlenülés fenyegette.