Lelki egészséget okoz a vasárnapi boltbezárás

2011.05.22. 07:57

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) mindenképpen reális kompromisszumot szeretne a szabad vasárnap ügyében. Stágel Bence, a kisebbik kormánypárt országgyűlési képviselője az MTI-nek nyilatkozva erre a vasárnapi zárva tartással érintett kereskedelmi üzletek pontos körének meghatározásában, illetve a családi vállalkozások előnyben részesítésénél látott elsősorban lehetőséget.

A kereszténydemokrata politikus az elmúlt időszakban folytatott egyeztetéseket összegezve azt mondta, hogy a kereskedelmi dolgozók érdekképviseleti szerveinek körében abszolút pozitív a szabad vasárnap fogadtatása.

Gonosz multik

Mint kifejtette: az elmúlt hetekben lehetősége nyílt számos kereskedelmi dolgozóval, illetve képviselőikkel találkozni, akik elmondták, hogy a munkahelyükön a multinacionális cégek már eleve szűkre tervezik a munkavállalói létszámot, ezért a dolgozóknak esélyünk sincs a törvényben biztosított heti szabadnapot akár vasárnap kivenni. Utalt arra is, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének felmérése alapján a törvényben foglaltaknál, vagyis a megengedettnél többet dolgoznak a multinacionális cégek munkavállalói, miközben az átlagbérük igen alacsony.

Mégis, a felmérés szerint 94 százalékuk azt mondja, hogy nem szeretnek vasárnap dolgozni és szintén ugyanilyen arányban vallják azt, hogy nem kell elbocsájtástól tartaniuk a törvénymódosítás bevezetése esetén.

Ennyit, legalább

Stágel Bence szerint egy másik érv a szabad vasárnap mellett, hogy heti egy pihenőnapot egyébként is biztosítania kell a cégeknek, tehát csupán annyi történne, hogy mindenütt egyértelműen a vasárnap lenne a kijelölt heti pihenőnap, ezáltal a munkáltatók is könnyebben betarthatnák a munkajogi előírásokat. A vasárnapi munkavégzés egyébként nemcsak a kereskedelmi szektor dolgozóit érinti hátrányosan, hanem a kereskedelmi cégek beszállítóit is, ők is egyetértenek tehát a szabad vasárnap törekvéssel - jegyezte meg.

A kormánypárti politikus szerint érdemben nem fognak csökkeni az adóbevételek sem, mert vasárnap helyett más napokra koncentrálódna a forgalom. A 90-es évek vége óta a hipermarketek többsége naponta 6-22 óra között nyitva van, sőt még hétvégén is.

Egészséges, szép lélek

"Azt gondoljuk, hogy a vasárnap szabaddá tételével a hét többi napján arányosan eloszlik majd a vásárlásra szánt idő, sok bevásárlóközpont napi 16 órát tart nyitva most is" - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Közvetett hatásként mindenképpen figyelembe kell venni a pihenéshez, testi, lelki egészséghez való alapjog érvényesülését, ami preventív módon, hosszú távon akár még az egészségügyi kiadásokat is csökkentheti - emelte ki Stágel Bence, aki hozzátette: nem minden üzletre vonatkozna a törvénymódosítás, hiszen éppen a családi programokat, vasárnapi időtöltést kiszolgáló üzletek, kereskedelmi szálláshelyek, szolgáltató szektorban tevékenykedők nyitva tarthatnának.

Ebben az esetben még munkaerő felvételre is szükség lehet, például a turisztikai és vendéglátóipari szektorban - jegyezte meg a kormánypárti politikus.