Maximálnák a pihenőkártya jutalékát

2011.05.24. 08:07

Néhány hét múlva bevezetik az üdülési csekket felváltó Széchenyi Pihenő Kártyát, de a befogadásával kapcsolatban felmerült jutalék miatt háborog a turisztikai szakma, írja a Magyar Nemzet. A kártyával kapcsolatos feladatok ellátására kinevezett kormánybiztos ugyanis törvényben maximálná a jutalékot.

Bánki Erik, a Széchenyi Pihenő Kártya hétfőn kinevezett kormánybiztosa szerint legfeljebb 3 százalékon, és törvényben kellene maximálni a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) azon befogadói jutalékát, amelyet a szállásadók kérnek az egyéb szolgáltatóktól, ha csomagjukban ajánlják őket a vendégeknek.

Az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának fideszes elnöke a lapnak piaci hírekre hivatkozva elmondta: Azok a szállásadók, akik a vendégcsomagban fürdőt, vendéglőt is ajánlanak, cserébe elég magas jutalékot kérnének. Emiatt kellene szerinte a jutalék mértékét törvényben maximálni, mivel a pihenőkártya célja, szavai szerint nem az, hogy a szállodák az egyéb szolgáltatókon meggazdagodjanak.

Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség elnöke attól tart, ha a szállodák a jelenlegi gyakorlatot alkalmazzák: 5-15 százalék közötti jutalékot is kérhetnek az egyéb szolgáltatóktól, ez pedig jelentős teher lenne a fürdőknek. Hasonló aggályokat fogalmazott meg Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke is a lapnak.

Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára ugyanakkor úgy látja: Jutalékfizetésre okkal van szükség, hiszen a pihenőkártyát csak szállodaszolgáltatáshoz kötődően lehet felhasználni, így a hotel pluszfeladatot vállal.