Nem kell a Budapest-city

2011.05.24. 18:36
Nem ért egyet az iparűzési adó részleges elvonásával, a hitelfelvétel állami engedélyhez kötésével és az új adónemek bevezetésével a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). A szervezet tiltakozik a Budapest-City koncepció miatt is, viszont egyetért azzal, hogy a normatív alapú állami finanszírozást feladatközpontú váltsa - értesült az Index.

Reagált a kormány két hete kiszivárgott önkormányzati reformtervezetére a MÖSZ. Az érdekszövetség minden egyes javaslata lényegében a települések autonómiát védi, a kormányzati tervek közül főként a finanszírozás átalakítására vonatkozó elképzeléseket támogatják, de ezek közül is csak azokat, amik nem csorbítanák a települések pénzügyi szabadságát. A szervezet tiltakozik az ellen is, hogy a kormány nagyobb beleszólást kapjon a települések gazdálkodásának ellenőrzésébe, vagy az eladósodás bármilyen korlátozásába.

Ragaszkodnak a pénzükhöz

A MÖSZ véleményéből kiderül: bármilyen önkormányzati pénz elvonásával csak akkor értenének egyet, ha mellette az állam arányosan elvonná az önkormányzatok feladatait is. A szövetségnek nem tetszik, hogy az új törvény előírná, hogy a helyben keletkező jövedelmek egy részét más településeken kellene területfejlesztésre költeni, és természetesen kifogásolja az iparűzési adó ezzel összefüggő, részleges elvonását is.

A dokumentum ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy „az iparűzési adó bármekkora részének elvonása veszélyezteti a felvett hitelek visszafizetését”. A dokumentum azt is megállapítja, hogy új adónemek bevezetésére – ami kormányzati javaslatban szerepel – nincs fizetőképesség, a lépés csak az adóelkerülést erősítené.

A kormányzati tervek a megyék szerepével kapcsolatban is többféle tervet vázolnak fel. Az egyik szerint erősíteni, a másik szerint gyengíteni kell a megyéket reprezentatív feladatok delegálásával. A MÖSZ itt is az önkormányzatok oldalán áll azzal, szerinte az önálló bevételek növelésével erősíteni kell a megyerendszert.

Nem kell a Budapest city

A szövetség nem kér a fővárosi City koncepcióból sem. Az elképzelés szerint a belvárosi kerületek egy belső városmagba tömörülnének, több kerület összeolvadna, ezzel egyszerűsítve a fővárosi közigazgatás. A MÖSZ nem nyúlna a kerületek státusához, csupán a feladataik újraosztását támogatja.