Adél
0 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Nincs miből öngondoskodnunk?

2011.05.24. 07:22

A lakosság fele nem gondolkozott még azon, hogy nyugdíjas éveiben miből fog megélni, ugyanakkor 62 százalék biztos abban, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő, derült ki a Generali-Providencia Biztosító kutatásából,írja a Napi Gazdaság.

A megkérdezettek leggyakrabban arra hivatkoztak, hogy még nagyon sok idő van hátra nyugdíjazásukig (38%), nincs annyi jövedelműk, hogy havi rendszerességgel félre tudnának tenni (27%), nem hiszik, hogy megérik a nyugdíjas éveket (13%), bizonytalan az egzisztenciájuk (13%), illetve jelenleg másra kell a pénzük (9%).

A kutatásban résztvevők jelentős aránya (72%) úgy érzi, romlott háztartása gazdasági helyzete. Azonban nemcsak a jelenlegi helyzetükkel kapcsolatban voltak pesszimisták a felmérésben résztvevők. A megkérdezettek 62 százaléka biztos abban, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megfelelő életszínvonal eléréséhez a nyugdíjas éveik során.

Ugyanakkor azok közül is, akikben már tudatosodott, hogy öngondoskodás nélkül nincs garancia az időskori anyagi biztonságra, 26 százalék még semmilyen lépést nem tett a kényelmes nyugdíjas évek megteremtéséért. Ennek okaként a válaszadók leggyakrabban a rossz anyagi helyzetet és a bizonytalan jövőképet nevezték meg.

A kutatása rávilágított arra is, hogy a válaszadók 54 százaléka semmilyen megtakarítással nem rendelkezik. Csupán 28 százalékot ér el azoknak az aránya, akik rendszeresen félre tudnak tenni, 18 százalék pedig csak eseti megtakarítással rendelkezik.