Az IMF további EU-garanciák nélkül nem hitelez Görögországnak

2011.05.26. 18:14
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem tudja folytatni Görögország hitelezését, amíg a szanálási programhoz finanszírozási biztosítékot nem kap az EU-partnerországoktól - jelentette be csütörtökön Washingtonban az IMF szóvivője.

"Sohasem nyújtunk addig kölcsönt, amíg nem kapunk biztosítékot arra, hogy nem lesz rés (a finanszírozásban). Így biztosítjuk a tagok pénzének biztonságát" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Caroline Atkinson szóvivő - "A biztosítékokat mind politikai téren, mind pedig annak feltárásban keressük, hogy milyen finanszírozás áll rendelkezésre, beleértve a sajátunkat."

Az IMF delegációja jelenleg Görögországban tanulmányozza a 110 milliárd eurós, a valutaalap és az unió által közösen finanszírozott segélyprogram végrehajtásának körülményeit. A tét a következő, 12 milliárd eurós tétel lehívása, amit Athén az IMF jóváhagyása és további EU-garanciák esetén kaphat meg. E nélkül Görögország fizetésképtelenné válhat.

Atkinson szerint Görögország "rendkívüli erőfeszítéseket tett" adósságválságának kezelése érdekében, ugyanakkor elismerte, hogy a programmal kapcsolatban jelentkeztek problémák. Az IMF szóvivője úgy vélekedett, hogy nem elkerülhetetlen a görög adósságszolgálat átütemezése. Atkinson szerint a cél az, hogy a Görögország számára biztosítsák a sikeres végkifejletet.

Amennyiben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem utalná át Görögországnak a 110 milliárd eurós hitel következő részletét, akkor a vonakodó európai országok kénytelenek lesznek azt magukra vállalni - jelentette ki Jean-Claude Juncker, a 17 tagú Eurogroup elnöke csütörtökön.

"Ha nem utalják át június 29-én a pénzt, akkor az IMF azt feltételezi, hogy az európaiak beugranak helyette és magukra vállalják a finanszírozásnak a pénzügyi intézetre jutó részét. De ez nem fog működni, mert bizonyos országok, például Németország, Finnország, Hollandia, de mások is nem mutatnak hajlandóságot erre" - hangsúlyozta Jean-Claude Juncker.  • Hírek
  • Bankszámla