Felszámolják a Hollóházit

2011.05.27. 16:02

Fizetésképtelenné vált a hollóházi porcelángyár, a cég ellen felszámolási eljárás indult. A cég többségi tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a hollóházi kőedény- és porcelángyártás hagyományainak őrzésére és fenntartására új stratégiát dolgozott ki.

A tervek szerint a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. bizonyos tevékenységeit szűkített üzemméret mellett továbbviheti, ennek ugyanakkor feltétele, hogy létrejöjjön a felszámolóval a szükséges megállapodás.

A porcelángyár évek óta kritikus likviditási helyzetben van, részben a korábbi évekről felhalmozódott tartozásai, részben pedig az európai és hazai porcelániparban már 2007-től érzékelhető általános válsághelyzet miatt.

A társaság a tulajdonosi kölcsönök ellenére is veszteséges maradt, és a legutóbbi reorganizációs eljárás sem járt sikerrel. A meghatározó tulajdoni hányaddal rendelkező kisebbségi tulajdonostárs is úgy nyilatkozott az e heti közgyűlésen, hogy ő sem kívánja finanszírozni a társaságot, így a közgyűlés megállapította a fizetésképtelenségét, valamint döntött a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. jogutód nélküli megszüntetéséről.