3000 milliárdot fizethet az állam PPP-ben

2011.05.27. 10:42
A PPP projektek lezárását és azok kifizetését jóváhagyó döntési javaslat idén júniusban kerülhet a kormány elé, jelentette be Hegmanné Nemes Sára. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiemelt Állami Szerződéseket és Támogatásokat Vizsgáló államtitkára elmondta: Magyarországon mintegy 100, állam által finanszírozott PPP-program fut, a projektek átalakítása a költségvetés hosszú távú terheit 400 milliárd forinttal csökkenti.

A közszféra és a magánszféra együttműködésén (Public Private Partnership) alapuló beruházások felülvizsgálata a végéhez közeledik, hangsúlyozta az államtitkár. Magyarországon ebben a konstrukcióban épült 4 autópálya-szakasz, 54 oktatási intézmény, 34 sportlétesítmény, 2 börtön és a Művészetek Palotája is, összesen közel 100 beruházás. A hazai PPP-konstrukciók jellemzője, hogy a közös kockázatviselés helyett szinte kizárólagos az állam felelőssége, a magánbefektető minden esetben bőven a pénzénél van, hívta fel a figyelmet az anomáliákra Hegmanné Nemes Sára.

Szerinte az eddigi vizsgálatok szerint valamennyi beruházás összege jóval magasabb annál a költségnél, amennyibe a fejlesztés kizárólag állami megvalósítás esetén került volna. "Sem a transzparencia nem érvényesült, sem valódi monitoring rendszer nem működött, a projekteket senki nem ellenőrizte. A leginkább jellemző hibák a magánbefektetők-kivitelezők érdemi versenyeztetésének hiánya, a gyenge minőségű kivitelezés, az eltúlzott méretek, a központi ellenőrzés mellőzése, a magas állami kockázatvállalás és alacsony érdekérvényesítés, a drága és nem hatékony üzemeltetés" - mondta az államtitkár.

Hegmanné Nemes Sára kiemelte, hogy a költségvetést a teljes futamidő végéig 3000 milliárd forint összegben terhelik a PPP-konstrukcióban épített sportlétesítmények, utak, kollégiumok, büntetés-végrehajtási intézmények után fizetendő kötelezettségek.

Az átvilágítás után, a szerződés lezárását elfogadó vállalkozók minden esetben megkapják a beruházásra fordított pénzüket és kiváltással kapcsolatos jogszerű igényüket. Magyarországon mintegy 100, állam által finanszírozott PPP-program fut.  Az összes PPP projekt átalakítása a költségvetés hosszú távú terheit megközelítőleg 400 milliárd forinttal csökkenti. A megszüntetéseket és azok kifizetését jóváhagyó döntési javaslat idén júniusban kerülhet a Kormány elé – jelentette be Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiemelt Állami Szerződéseket és Támogatásokat Vizsgáló államtitkára 2011. május 26-án, a szolnoki Hozam klub rendezvényén.

A közszféra és a magánszféra együttműködésén (Public Private Partnership) alapuló beruházások felülvizsgálata a végéhez közeledik – hangsúlyozta az államtitkár. Magyarországon ebben a konstrukcióban épült 4 autópálya-szakasz, 54 oktatási intézmény, 34 sportlétesítmény, 2 börtön és a Művészetek Palotája is, összesen közel 100 beruházás. A hazai PPP-konstrukciók jellemzője, hogy a közös kockázatviselés helyett szinte kizárólagos az állam felelőssége, a magánbefektető minden esetben bőven a pénzénél van – hívta fel a figyelmet az anomáliákra Hegmanné Nemes Sára.

Az eddigi vizsgálatok szerint valamennyi beruházás összege jóval magasabb annál a költségnél, amennyibe a fejlesztés kizárólag állami megvalósítás esetén került volna. Sem a transzparencia nem érvényesült, sem valódi monitoring rendszer nem működött, a projekteket senki nem ellenőrizte. A leginkább jellemző hibák a magánbefektetők-kivitelezők érdemi versenyeztetésének hiánya, a gyenge minőségű kivitelezés, az eltúlzott méretek, a központi ellenőrzés mellőzése, a magas állami kockázatvállalás és alacsony érdekérvényesítés, a drága és nem hatékony üzemeltetés.