Már szinte csak hazai uborka kapható

2011.05.27. 18:08 Módosítva: 2011.05.27. 18:09

Magyarországon gyakorlatilag csak magyar termesztésű kígyóuborka kapható a piacokon, mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke.

Azt mondta, hogy alig van a magyar piacon Spanyolországból behozott kígyóuborka, csak néhány tétel fürtös uborka lehet már a kereskedőknél a dél-európai országból. A múlt héten ugyanis lezárult a behozatal, és a kereskedők már csak a magyar uborkát vásárolják, mivel megkezdődött a hazai szezon.

Német egészségügyi illetékesek szerint Spanyolországból importált uborka okozta a május közepén kitört, véres hasmenéssel járó, halálos áldozatokat is követelt  járványt. A spanyol termelők kategorikusan visszautasították a vádakat, és a spanyol kormány is kiállt mellettük.

Uborkából Magyarországon évente átlagosan mintegy 45-50 ezer tonna terem, amelynek fele konzervuborka, fele kígyóuborka. Az import mennyisége éves szinten eléri a mintegy tízezer tonnát, amelynek harmada származhat Spanyolországból, ám erre pontos adatok nincsenek, mondta Mártonffy Béla.

A FruitVeB elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar termelésű uborkánál nincs semmiféle fertőzésveszély. A termelési folyamatot ugyanis szigorúan ellenőrzik, az uborkát fedett helyen, fóliasátor alatt és üvegházban termesztik. A kártevők ellen biológiailag védekeznek a termelők, és így kizárt a Németországban tapasztalt fertőzéshez hasonló helyzet kialakulásának veszélye.

Csak magyar uborka kapható a Tesco áruházakban, mondta Iglódi-Csató Judit, a Tesco-Global Áruházak Zrt. kommunikációs igazgatója. A társaság felhívja a vásárlók figyelmét, hogy minden kígyóuborka, amely a Tesco üzleteiben kapható Magyarországról, megbízható magyar termelőktől származik.