Matolcsy: A csúcspont a Wekerle-terv lesz

2011.05.27. 16:17
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint történelmi esély kínálkozik Magyarország és a Kárpát-medence számára ahhoz, hogy a 21. század elején megszülető új európai gazdaság motorjává váljon.

A Kárpát-medencében felépíthető Európa egyik új növekedési zónája, vélte Matolcsy Görgy Móron, a Kárpát-medencei gazdasági fórumon. A nemzetgazdasági miniszter szerint ehhez meg kell felelni néhány alapfeltételnek, és meg kell szabadulni néhány nyomasztó gondunktól.

Mint mondta, foglalkoztatással és növekedéssel gazdasági egyensúlyt kell teremteni. Munkahelyekre, pénzügyi stabilizációra, az államadósság csökkentésére, a strukturális reformok elindítására van szükség, és arra, hogy végbemenjenek a szükséges nagy fordulatok.

A bruttó hazai termék (GDP) növekedési ütemének a 4-6 százalék közötti sávba emelésével, új munkahelyek teremtésével és az államadósság csökkentésével olyan versenyképes magyar gazdaság jön létre, amely valóban a Kárpát-medence központja lehet, tette hozzá a miniszter.

Úgy vélte: a siker érdekében fontos, hogy visszatérjünk a magyar és Kárpát-medencei értékekhez, azaz megbecsüljük a tudást, a tehetséget, és megtörténjen az erkölcsi megújulás is.

A konferenciát azzal a céllal hívták össze, hogy lehetőséget biztosítson a Kárpát-medencei régió vállalkozásainak, közgazdászainak, kamaráinak a gazdasági helyzetelemzésre, az információcserére és az együttműködés kereteinek bővítésére.

Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a konferencián hangsúlyozta: nem csak kötelességünk, hanem "evidens érdekünk, a Kárpát-medencei gazdasági tér újraépítésének kezdeményezése". Javasolta, hogy az új térségi gazdaságpolitika elindítását szolgáló tervet Wekerle Sándorról, Magyarország egykori miniszterelnökéről, pénzügyminiszteréről nevezzék el.

Matolcsy György azt mondta, "a csúcspont az lesz, amikor a kormány elfogadja majd a Wekerle-tervet, és azzal kitágítja azt a történelmi földrajzi, gazdaságpolitikai keretet, amit már a Széchenyi Tervvel elkezdett"