Nőnie kell az uniós költségvetésnek

2011.05.27. 07:28

Az Európai Parlament véleménye szerint 2014 után nem csökkenhet az Európai Unió költségvetése a korábbi időszakhoz képest, sőt az EP e témával foglalkozó különbizottsága a következő hosszú távú büdzséről megszavazott jelentésében a 2013-as évhez viszonyítva legalább 5 százalékos növekedést javasol, erősítették meg magyar EP-képviselők csütörtökön kiadott közleményeikben.

Surján László (KDNP) egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az EP szocialistái "2014-től több milliárd euróval csökkentenék a Közös Agrárpolitika kereteit". "A többség ugyanis a korábbi kompromisszum ellenére elfogadott egy olyan szocialista módosítást, amely több milliárd eurót vonna ki az agrárszektorból" - áll a közleményben. A módosítás a képviselő szerint eltörölné a mezőgazdasági exporttámogatásokat, "ami a néppárti frakció számára elfogadhatatlan."

A közlemény szerint 2007 óta Magyarország a hazai termékek világpiacra juttatásához több mint 100 milliárd forintot kapott az Európai Uniótól. "Amennyiben a szocialisták javaslatát a júniusi plenáris ülés is megerősíti, félő, hogy a magyar gazdák 2014-től eleshetnek ettől a támogatástól" - jelezte Surján László, korábbi költségvetési jelentéstevő. Hozzátette, hogy a kohéziós politika pénzügyi forrásait viszont "sikerült megvédeni".

Göncz Kinga (MSZP) úgy fogalmazott: "a parlamenti képviselők világos üzenetet küldtek a tagállamoknak: kevesebb pénzből nem lehet több Európát építeni. Ha meg akarjuk valósítani a 2020-ig tartó stratégiában szereplő céljainkat, akkor nem fagyaszthatjuk be az uniós büdzsét."

A képviselő közleményében megerősítette, hogy "jó néhány módosító indítványát jóváhagyta a testület, köztük azt, amely a közvetlen mezőgazdasági kifizetések igazságos elosztásának a szükségességére, és a romák foglalkoztatásának a javítására szólít föl".

"Magyarország számára különösen fontos, hogy a parlamenti jelentés egyértelműen elutasítja a felzárkóztatási és az agrártámogatások csökkentését a következő költségvetési időszakban. Jóváhagyást kapott az a szocialista frakció által benyújtott, ám eredetileg általam szorgalmazott indítvány, amely a mezőgazdasági kifizetések igazságos elosztását szorgalmazza" - emelte ki Göncz Kinga.