Pintérhez kerülnek a közmunkapénzek

2011.05.30. 11:17 Módosítva: 2011.05.30. 15:30

A közfoglalkoztatásra szánt forrásokat kivonják a Munkaerő-piaci Alapból, és július elsejétől a belügyminiszter irányítása alatt létrejön az új Közmunkaalap – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságában.

Megváltozik a Munkaerő-piaci Alap szerkezete, irányító testülete is annak érdekében, hogy ésszerűbben és takarékosabban működjön, és válaszoljon a munkahelyteremtés kihívásaira. Matolcsy György elmondta: hosszú távon a foglalkoztatás bővülése teremti meg a fenntartható egyensúlyt Magyarországon.

A kormány tervei szerint a jövőben országos érdekegyeztető fórumként működő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot 2012-ben "üzemelik be", s tagjai a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleteken túl a gazdasági kamarák, a civil társadalom, a tudományos élet és a történelmi egyházak képviselői lesznek. A második, ágazati érdekegyeztető szinten egy kétoldalú, a munkáltatók és munkavállalók közötti egyeztető rendszer működik majd, itt az állam munkáltatóként vehet majd részt.

Matolcsy szerint Magyarország jó úton halad afelé,hogy a jelenlegi kormányzati ciklus végére teljesüljön a 300 000 új munkahelyre vonatkozó vállalás, ehhez azonban új gazdaságpolitika, új közmunkaprogramok, és új érdekegyeztetés szükséges.

A miniszter elmondta: az év első négy hónapjában jelentősen nőtt a foglalkoztatottság 2010 azonos időszakához képest, ami négy okra vezethető vissza. Egyrészt az ipari export bővülésének, másrészt a kormány gazdaságpolitikája belföldi piacbővítő hatásának köszönhető, de fontos szerepet játszott a kis- és közepes vállalkozói szektor helyzetének javulása, valamint a közmunkaprogramok is.

Tavaly a Munkaerő-piaci Alapból (MAP) 128 milliárd forintot költöttek közmunkaprogramra, amelyekben körülbelül 100 000 embert foglalkoztattak napi 8 órában - emlékeztetett Matolcsy György. Jelezte: az idén az a cél, hogy a rendelkezésre álló 64 milliárd forintból 4 órás, de összesen 250 000 munkavállalóra kiterjedő közmunkaprogram szerveződjön. Jelezte, hogy júliustól újabb, kísérleti közmunkaprogramok indulnak.

A Portfolio.hu elemzői szerint azt egyelőre nem tudni, miként változna meg a Munkaerőpiaci Alap (MPA) szerkezete, a miniszter jelzése azonban arra utal, hogy az alap eddigi forrásait nagyobb mértékben csoportosítanák a közmunka programok finanszírozására. Az MPA idén 337 milliárd forintból gazdálkodik előirányzat szerint, ebből 150 milliárd az aktív - képzés, közmunka, stb. - munkaerőpiaci eszköz (a passzív rész nagy részét az álláskeresési támogatások, járadék, segély tették ki).

Idén 64 milliárd jutna a közfoglalkoztatás finanszírozására, ami a 2010-es ráfordításnál majdnem 30 milliárddal kevesebb. Ugyanakkor 40 milliárd forintból képzéseket, 30 milliárdból a Támop-programot támogatta. Tudni kell továbbá, hogy az MPA forrásait a befizetett járulékok képezik. Az alap átalakításának célja az lehet, hogy a jelzések szerint eddigieknél jóval nagyobb közfoglalkoztatási programokra a fedezetet megteremtse, habár a konvergencia program szerint az aktív eszközök egy részét EU-s forrásokkal váltaná ki a kormányzat.