Bajnai: Reálisan terveztük meg a hiányt

2011.05.31. 12:11 Módosítva: 2011.05.31. 12:12

A Bajnai-kormány reálisan tervezte meg a 2010-es költségvetést, az abban szereplő 3,8 százalékos hiány mértékét, közölte Bajnai Gordon kedden, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága albizottságának ülésén.

A volt miniszterelnök kérdésre válaszolva kiemelte: egymásnak ellentmondó kommunikáció folyik a tavalyi hiányszám mértékéről; a 7 százalékkal való riogatás komoly károkat okozott. Mint mondta: az általa vezetett kabinet a tavalyi hiányt reálisan tervezte meg, jelezte, a kockázatok 0,6 százalék, 130-140 milliárd forint körüliek, ennek tartására több mint 200 milliárd forintos tartalékot képeztek, az akkori Pénzügyminisztérium pedig a kockázatok kezelésére is tett javaslatot a kormányváltáskor.

Bajnai Gordon úgy vélekedett: a költségvetési hiány kezelése folyamatos menedzselést igényel a kormányok részéről. Leszögezte: a tavalyi hiány alakulását, kockázatait az új kormány által hozott intézkedések jelentősen befolyásolták. A Bajnai-kormány megállította az államadósság növekedésének ütemét, az országot növekedési pályára állította.

Bajnai leszögezte: az általa vezetett kabinet szerint megcélozható volt a 4 százalékos GDP-növekedés a kormányváltáskor, de az átadás-átvételkor jelezte, ehhez jelentős strukturális lépésekre van szükség.  Szerinte az adósság szempontjából hosszú távon levonható tanulság, hogy annak elszaladása tünet, éveken keresztüli halmozódása a kiadások és bevételek tartósan megbomlott egyensúlyát jelzi. Úgy vélekedett: az adósság kezeléséhez ezt be kell látniuk a politikusoknak. E mellett szerinte szükség van független intézményekre, olyanokra, mint a nemzeti bank vagy a Költségvetési Tanács, és azok erősítésére.