Empatikus behajtásokat ígér az OTP

2011.06.01. 12:18 Módosítva: 2011.06.01. 12:18
Kedvezményeket nem tudnak adni az ügyfeleknek, de mindenki élethelyzetét megvizsgálják majd. Az OTP most körülbelül 10 ezer ügyfélnél indíthatná el az árverést, de ígérik, hogy nem fogják ezt tenni. A problémás eseteket megpróbálják ingatlancserével vagy együttes értékesítéssel kezelni, az eszközkezelőt nem javasolják senkinek, mert az a piacon kaphatónál kevesebbet ad az ingatlanokért. Az OTP-t nem zavarja, hogy a kilakoltatási kvótákat alacsonyan állapították meg, mert az adósságrendezési eljárásával az ügyfelei kilakoltatását meg akarja előzni.

Az OTP ígéri, hogy megelőzi a nagy drámákat, ameddig az ügyfelek együttműködnek, nem lesznek kilakoltatások. A bank kockázatkezelési divíziójának vezérigazgató helyettese, Gresa István emlékeztetett: a moratórium időszaka előtt az OTP-nél összesen négy hatósági közreműködéssel lebonyolított kilakoltatás volt, ebből kiindulva a részleges moratórium júliusi feloldása után sem számít sokkal többre.

Ezt egyébként az alacsonyan megállapított kilakoltatási kvóták sem teszik lehetővé, de az OTP szerint ez nem is baj, mert így meg lehet akadályozni a használt lakások áresését. Ha ez bekövetkezne, nem érné meg újakat építeni és finanszírozni, mert sokkal drágábbak lennének a használtaknál és senki nem venné őket.

Empátiával lakoltatnának

A moratórium feloldás jó, mert a rossz hitelállomány mögött jelzáloglevél-állomány kezdett leértékelődni, mert egyre többen kérdőjelezték meg a fedezetek érékállóságát. A helyzeten rontott, hogy sok ügyfél elhitte: a kormány megmenti őket, egész egyszerűen azzal, hogy eltörlik, átveszik az adósságaikat.

Az OTP azonban azt ígéri, hogy a moratórium feloldása nem fog drámai jelenetekhez vezetni a bank adósságrendezési eljárása miatt, ami szervesen illeszkedik a bejelentett otthonmentő csomaghoz. A cél nem az, hogy elvegyék az ügyfelek fedezetét, hanem, hogy rendezzék a hitelüket - mondta Gresa. Akivel sikerül megállapodni és rendesen vizet, az néhány év múlva az eredeti szerződése szerint törleszthet tovább.

Az OTP ígéri: nem akarja eladni a követeléseket, nem vonnak be behajtókat az adósságrendezésbe, ezt a saját szervezetükkel, az OTP faktoringgal oldják meg. Az adósságrendezést a bank saját alkalmazottaival bonyolítja, mert nem szeretné ügynöki érdekeltségi rendszerbe terelni az ügyfeleik lakásügyeit.

Gresa szerint a kollégákat felkészítik a feladat megoldására, a kihívás az, hogy megfelelő empátiával és együttérzéssel álljanak a problémás ügyfelekhez. Arra külön fognak figyelni, hogy a végrehajtás, behajtás periódusában elkerüljék a csalást.

Az OTP azoknak is együttműködést ígér, akik nem tudnak fizetni. Az ilyen ügyfeleknek első körben javasolják majd a kisebb lakást (amihez állami kamattámogatás is jár maximum 3,5 százalékig), akiknek a lízing lehet a jó megoldás mert ezzel alacsonyabb részleteket érhetnek el, azokat megpróbálják ebbe az irányba terelni. Ha az ügyfél azt kívánja, akkor egy átmeneti időszakra bérleti pozíciót hoznak majd létre, magyarul, a hitelszerződést egy bérleti szerződés váltja fel, ami idővel ismét hitelszerződés lesz.

Csak az eszközkezelőt ne

Ha a fenti megoldások közül egyik sem segít, akkor az OTP szakemberei és az ügyfelek közösen kell értékesítsék a lakást, akik pedig nem akarnak együttműködni ebben sem, azoknak az ügyét a bírósági végrehajtás irányába terelik el. A bank a leányvállalatán keresztül meg fog jelenni az árverezéskor azokban az esetekben, amikor azt látják, hogy valakik a piaci ár alatt akarják megszerezni az adott ingatlant - üzent a spekulánsoknak Gresa.

Az eszközkezelő csak a legutolsó megoldás lehet, amelyre ráadásul a banknak is rá kell bólintania. Az eszközkezelőt választó ügyfelek jegyzői és egyéb igazolásokkal kell bizonyítsák többek között azt, hogy szociálisan rászorultak és gyermekük van, a bank ezek fényében mérlegelheti az eszközkezelő bevonását.

A szélsőségek ellen véd

Az árfolyamrögzítés az árfolyamingadozást simítja, nem a rövid távú könnyítés a cél, még akkor sem, ha sokan így gondolnak rá - hangsúlyozta többször is Gyuris Dániel az OTP Jelzálogbank elnöke. Szerinte az OTP-nél nem kérik majd tömegek az árfolyamvédelmet, de a bankszektor szintjén az adósok akár fele is élhet a lehetőséggel.

Az árfolyamvédelem kapcsán a kormány június végéig fogadhatja el az összes jogszabályt, a bankok szeptember végéig készülnek fel az átállásra (elsősorban informatikai fejlesztésekre van szükség), az árfolyamsapkát pedig idén december végéig lehet kérni. Aki csatlakozik, az 2014 végéig a piaci helyett 180 forintos árfolyamon törleszthet, a különbözetet 2015 januárjától kezdve kell majd visszafizetni.

Az OTP a 90 napon túli hitelállomány értékének 45 százalékára képzett tartalékot, amit kiegészítenek az ingatlanfedezetek, ezért a bank a rossza adósokkal kapcsolatos veszteségleírásokra nem számít. A bank szakértői arra is figyelmeztettek, hogy a közüzemi szolgáltatók is kezdeményezhetnek végrehajtási eljárást (ez ráadásul elég gyakori), a kormánynak tehát az érintett cégeket is be kell vonnia az adósságrendezési folyamatba.