Nem kell a vasárnapi boltbezárás

2011.06.02. 09:57
A magyarok 48 százaléka, 1,9 millió család vásárol vasárnap – derült ki a TNS Hoffmann által végzett országos felmérésből. A május második hetében készített kutatásból kiderült, hogy a vásárlók ezen a napon átlagosan 12-15 ezer forintot költenek. Ha a KDNP sikerrel záratná be a vasárnap is nyitva tartó boltokat, az éves forgalomkiesés százmilliárdos nagyságrendű lehet.

A TNS Hoffmann 940 embert kérdezett a vasárnapi nyitvatartásról. Az országos reprezentatív mintán végzett felmérés szerint a lakosság 48 százaléka vásárol vasárnap.

Budapesten és a megyeszékhelyeken a megkérdezettek fele, de a vidéki városokban és a falvakban élők negyven százaléka is látogatja az üzleteket vasárnap.

A életkor szerinti megoszlást nézve a legnagyobb arányban – 65 százalékuk – a 18-35 év közötti korosztály jár vásárolni vasárnap is, de a 36-55 év közöttiek 54 százaléka szintén jár az üzletekbe ezen a napon.

Vidám vasárnap

Orbánnak sem kell

Orbán Viktor a kormány egyéves évfordulója alkalmából tartott konferencián azt mondta, hogy

amíg heti ötnapi munkából nem lehet megélni Magyarországon, addig nincs arra lehetőség, hogy a boltok vasárnap zárva tartsanak. Orbán hozzátette: a vasárnapi nyitvatartások korlátozása nem a kormány álláspontja, hanem egyelőre csak az ő személyes véleménye.

A vásárlói szokásokra vonatkozóan az is elmondható, hogy általában a család több tagja együtt jár a boltokba, s a vasárnapi vásárlók 45 százaléka több mint egy órát tölt az üzletekben, így a vasárnapi vásárlás tulajdonképpen családi program. Az eredményekből az látszik, hogy a vasárnapi vásárlás stabil és meghatározó eleme a magyar fogyasztói magatartásnak.

Átlagosan 12 500-15 000 forintra becsülhető  az az összeg, amit a vasárnap vásárlók a hét utolsó napján a boltokban és a bevásárló központok éttermi egységeiben hagynak. Kérdés, hogy ezt az összeget elköltik-e a vásárlók más napokon, ha életbe lép a kötelező vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabály.

Máskor kevesebbet költenénk, mert kevesebb időnk lenne

A vásárlással töltött idő, valamint a vásárlásban részt vevő családtagok száma és az elköltött összeg között határozott korreláció mutatkozik: ha többen együtt mennek vásárolni, az elköltött összeg csaknem duplázódik. Ha az üzletek vasárnap zárva tartanának, a vasárnap is vásárlók zöme szombaton és hétköznap menne az üzletekbe – hétköznap viszont mind a rendelkezésre álló idő, mind vélhetően a vásárlásban résztvevő családtagok száma is kevesebb lenne. A kutatás eredményeiből az valószínűsíthető, hogy az említett hatások miatt a kiskereskedelmi láncok jelentős bevételtől esnének el és elbocsátások is lennének.

A törvény fogadtatására adott válaszokból kiderült, hogy a vasárnap is vásárlók 59 százaléka (mintegy 650-850 ezer ember) a javaslattal kapcsolatban inkább elutasító.