Gesztusértékű az adósmentés, de nem több

2011.06.03. 12:48

Jelentősebb piaci hatásokkal nem járó "tisztes kompromisszumnak" minősítették a magyar devizahitelesek megsegítésére kidolgozott otthonmentő akciótervet pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja által pénteken közölt átfogó elemzés szerint jóllehet a magyar kormány "nem fél" a szokatlan gazdaságpolitikai lépésektől, ezúttal azonban valószínűleg gyorsan felismerte, hogy a devizában eladósodott magyar háztartások problémája "egyszerűen túl nagy" ahhoz, hogy radikális válaszlépéssel, például a devizahitelek tömeges átváltásával megoldható legyen.

Ezért a kormány olyan megoldást választott, amely mutatja segítőkészségét, kiterjedésében mégis korlátozott. A program mindegyik eleméhez további szabályok járulnak, amelyek a kapcsolódó kockázatok mérséklését célozzák. Mindezek eredményeképpen erőteljes hosszú távú piaci hatás az intézkedéscsomagtól nem várható - áll a Barclays Capital londoni felzárkózó térségi szakértőinek pénteki értékelésében.

A ház szerint az akcióterv átcsoportosítja a devizaadósságból eredő kockázatok egy részét a háztartásokról a kormányra és bankokra, de a jelentős devizaalapú eladósodottság terhét önmagában nem számolja fel.