Egy meglepetés, aminek nem örülünk

2011.06.06. 17:03

A villamosenergia törvény módosítása a hővel kapcsoltan áramot termelők támogatásában rosszabb helyzetet teremt. Emelkedik a támogatás összege, amit a végfelhasználó fizet meg, és kevésbé lesz átlátható a rendszer, mondta Zarándy Tamás, az ipari energiafogyasztók érdekképviseleti szervezetének (Ipenerg) szakértője az MTI-nek.

Mint arról az Index beszámolt, váratlanul, zárószavazás előtt, hétfőn délelőtt kerültek fontos energetikai kérdéseket érintő módosító javaslatok (pdf) a képviselők elé. Az alkotmányügyi bizottság az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényjavaslathoz passzírozta be a távhődíjakhoz kapcsolódó, a gáz- és árampiacot jelentősen befolyásoló törvényjavaslatot.

Ez utóbbiban a hővel kapcsoltan áramot termelő 50 megawatt feletti teljesítményű erőműveket kizárják a további támogatásból. Az egyik ilyen erőmű a budapesti távfűtéses háztartások nagy részét ellátó Budapesti Erőmű. A villamosenergai árába új elemként a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat kell beépíteni, ami kilowattóránként 1,20 forint.

Előzetes számítások szerint ez a fix összeg mintegy 48 milliárd forint támogatást jelent ezeknek az erőműveknek, amit növel a jogszabály változtatás nyomán a hőtermelőknek a gáz árában nyújtott további mintegy 15-30 milliárd forint támogatás, mondta Zarándy Tamás. Az elmúlt évben, 2010-ben 56 milliárd forint támogatást kaptak a hővel áramot termelő erőművek a Magyar Energia Hivatal adatai szerint, de ezt a támogatást is a végfelhasználók fizették meg.

Ipenerg

Az ipari energiafogyasztók érdekképviseleti szervezete véleményének megfogalmazásán túl részt vesz konkrét ötletek kidolgozásában és az egyeztetések lebonyolításban is, legutóbb a kát-rendszer átalakítása kapcsán fogadta meg ötletüket a kormány.

Zarándy Tamás véleménye szerint a korábbi kötelező átvételi rendszer (kát) ehhez képest tisztább, átláthatóbb volt. Igaz, a mostani törvénymódosításhoz kapcsolódó alsóbbrendű jogszabályok még nem ismertek, de kérdéses, hogy ki kinek és hogyan fizet a rendszeren belül.

Ugyanebben az előterjesztésben szerepel a gáztörvény módosítása is, amiben az MVM csoport újabb gázipari jogosítványokat kap. Nevezetesen a javaslat - a cég megnevezése nélkül -  az MVM csoporthoz tartozó villamos energia rendszerirányítót (Mavir) vagy annak egy leányvállalatát jelöli ki a gáztőzsde létrehozójaként, és megszünteti a Mol csoporthoz tartozó FGSZ által működtetett napi aukciót, ha a gáztőzsde-engedélyes ellátja ezt a feladatot is.