A többi hitelminősítő is követheti a Fitch példáját

2011.06.07. 09:45

A Széll Kálmán Terv és a konvergenciaprogram bemutatása után indokolt volt, hogy a Fitch negatívról stabilra javította a magyar kilátásokat, vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők, akik arra számítanak, hogy más hitelminősítők is követik majd a Fitch példáját.

A CIB Bank közgazdászai reggeli jelentésükben úgy fogalmaznak, hogy a döntés a vártnál valamivel korábbi volt. "Mi arra számítottunk, hogy csak az őszi törvénykezési folyamat után változtatnak majd a minősítők a véleményükön, amikor már legalább részleges garanciát látnak a reformprogram teljesülésére" - vélekednek.

A Széll segített

A Fitch Ratings, a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva hétfőn stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról. Ezzel egy időben a Fitch megerősítette a hosszú futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság "BBB mínusz", illetve "BBB" osztályzatait, a rövid lejáratú adósságok "F3"-as besorolásával, illetve a kereskedelmi adósokra külön megállapított, "A mínusz" szintű osztályzati országplafonnal együtt. A "BBB mínusz" a befektetési ajánlású besorolási sáv alsó széle; ha a Fitch Ratings innen leminősítette volna Magyarországot, akkor a hosszú lejáratú magyar devizaadósság osztályzata ennél a cégnél átkerült volna a befektetésre már nem ajánlott kategóriába.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint onnantól, hogy a kormány bejelentette a Széll Kálmán Tervet és annak hátterében az egész

"Maga a lépés nem váratlan, csak az időzítése meglepő egy kicsit, azt gondoltuk, inkább csak az év második felében lépnek majd a hitelminősítők" - mondta Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője. Az elmúlt időszakban a minősítő intézetek jellemzően kissé lemaradva követték a piacot, de a Fitch most viszonylag gyorsan reagált a Széll Kálmán tervre és a konvergenciaprogramra - tette hozzá. A mostani változtatás Kovács Mátyás szerint azt jelenti, hogy a befektetésre nem ajánlott bóvli kategóriától, ha egy hajszálnyira is, tovább távolodik a magyar szuverén adóskockázati besorolás.

A hitelminősítő a kilátás stabilizálását arra alapozza, hogy a konvergenciaprogram alapján meredeken csökkenő adósságpálya bontakozik ki, amit az első évben a nyugdíjpénztári megtakarítások állami mederbe való terelése javít fel jelentősen, és a Fitch szerint középtávon az ország növekedési potenciálja is javulhat a program végrehajtásával. Ugyanakkor a Fitch szakemberei is jelentős végrehajtási kockázatokat látnak - mondta Kovács Mátyás.

Az elemző szerint a többi nagy hitelminősítő is követheti a Fitchet, az S&P és a Moody's is stabilra javíthatja az ország kilátásait, magának a besorolásnak a "BBB mínuszról" "BBB"-re módosítására azonban az idén még nem számít.