Könnyen leminősíthet minket a Moody's

2011.06.08. 11:05
Továbbra is van esély arra, hogy leminősíti Magyarországot a Moody’s – mondta a hitelminősítő közép-európai illetékese a Bloombergnek. Ez a vélemény is azt jelzi, hogy egyelőre csak a negatív kilátást stabilra módosító Fitch vélekedik optimistán a magyar folyamatokról. Korábban az S&P is jelezte, hogy nem változtat, és meglehetősen kritikus volt az Európai Bizottság is.

Petr Vins szavai szerint a magyar makrogazdasági keretek mellett "vagy a jelenlegi szinten tartjuk a hitelbesorolást, vagy rontjuk azt". A Moody's hitelminősítőnél Magyarország szuverén adósi értékelése jelenleg "Baa3" szinten áll negatív besorolási kilátással.

Ez a minősítés egyetlen fokozattal van a bóvli kategória fölött, vagyis ha a Moody's legközelebb lép, akkor hazánk már a befektetésre nem ajánlott csoportba kerül át. Ez jócskán megnöveli az ország külpiaci forrásokhoz jutásának költségeit, vagyis növeli az államadósság és a devizaalapú lakossági adósság terheit is.

A Portfolio.hu megjegyzi: mivel a Moody's által érvényben tartott magyar hitelbesorolás kilátása negatív, ebből eleve következik az, hogy a leminősítésnek nagyobb az esélye, mint a felminősítésnek. Ez tehát önmagában nem számít újdonságnak, az viszont már lényegesebb, hogy Petr Vins szavai nem utalnak arra, hogy a besorolás negatív kilátása rövid távon stabilra változhatna.

A jelek szerint tehát egyelőre sem a Standard and Poor's, sem a Moody's nem követi a Fitch Ratings hétfői lépését a negatív kilátás stabilra változtatásával. Nem kapott dicséretet hazánk az Európai Bizottságtól sem: a kedden publikált országspecifikus jelentés szerint a kormány túl optimista, rossz az szja-változtatás, visszaüthet a nyugdíj-államosítás. A gazdaságpolitikai pálya Brüsszel szerint már 2012-től tarthatatlan lesz újabb reformlépések nélkül.

A Moody's felőli mai jelzés minimálisan negatív üzenete hatására a forint csekély gyengüléssel reagált az euróval szemben, a jegyzések 265,5-ről 266-ig gyengültek, de ebben szerepe lehet annak is, hogy közben a nemzetközi hangulat is fokozatosan romlik. Ezt jelzi az is, hogy a svájci frank, bár reggel még 215,6 forint környékén volt az árfolyama, már 217 forint fölött van.