Rengeteg céget számolnak fel

2011.06.08. 15:02
Májusban irányt váltott és figyelemre méltóan gyorsult a felszámolások növekedési üteme, ugyanakkor jelentősen enyhült a végelszámolások eddig tapasztalt gyors növekedése. A cégalapítási kedv április után tovább csökkent, májusban már nem volt kiugrónak nevezhető.

Éves csúcsot ért el az új felszámolások száma májusban, a hónapban 1600 új eljárást indítottak - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató közleményéből. Abszolút értelemben is sok kis- és középvállalkozás kényszerült bezárásra, az elmúlt öt évben ugyanis csak öt olyan hónapot jegyzett fel az Opten, amikor ennél több céget vontak felszámolás alá. „Amennyiben a már év eleje óta kiugróan növekvő végelszámolások után a felszámolások emelkedése is megindul, nagyon nehéz évek várnak a cégvilágra” – kommentálta a legfrissebb adatokat Csorbai Hajnalka, a szolgáltató stratégiai igazgatója.

Idén májusban az egy hónappal korábbihoz képest 13,9 százalékos a növekedés üteme. Az 1600 új felszámolás 196-tal, azaz 14 százalékkal több az áprilisinál, míg a tizenkét hónapra visszatekintő növekedés 7,3 százalékos. Ez gyökeres változás az egy hónappal ezelőtti állapotokhoz képest, áprilisban ugyanis egy hónapra visszatekintően csökkent a felszámolások száma, és egy évre visszamenően is csak 1,7 százalékos volt az emelkedés.

Sok a kényszer-végelszámolás

Az új végelszámolások növekedését az első három hónapban ugyan erős dinamizmus jellemezte, ám április után májusban is lassult a cégbezárások számának emelkedése. Az ütem mindazonáltal még mindig gyors: az 1722 új eljárásnál csak idén február–áprilisban regisztráltak többet, a májusi adat így minden idők negyedik legmagasabb értéke. A növekedés tempója ezzel együtt jelentősen csökkent, egy évre visszatekintően az áprilisi 55,8 százalékról 38,4 százalékra szelídült (márciusban 77,9 százalék volt a bővülés tempója). „A végelszámolások lassuló, de még így is magasnak mondható növekedési üteme mögött minden bizonnyal továbbra is adminisztratív okok, tipikusan az elmulasztott mérlegleadás miatt elrendelt kényszer-végelszámolási eljárások állnak – mondta Csorbai Hajnalka.

A cégalapítási kedv májusban gyakorlatilag stagnált a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva (bár az áprilisi csökkenéshez képest előjelet váltott, azaz valamelyest növekedett); mindössze 44 vállalkozással jegyeztek be többet, mint a negyedik hónapban. A növekedés üteme 1,2 százalékos. Májusban 3584 új vállalkozást jegyeztek be, ez az áprilisi 4093-nál 509-cel kevesebb.