2,4 százalékkal nőtt a GDP

2011.06.09. 09:18

Magyarország bruttó hazai terméke 2011 első negyedévében 2,5 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 2,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

gdp

A szezonálisan kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest 0,7 százalékkal bővült. Az első negyedévi GDP-emelkedés továbbra is elsősorban az ipari termelés, illetve a külkereskedelmi egyenleg növekedésének eredménye.

A kiigazítatlan adatok alapján a gazdasági teljesítmény öt negyedéven át tartó csökkenése után 2010 első negyedévében megállt, és azóta egyre gyorsabb ütemben nő, az idei első negyedévben már 2,5 százalékkal. Ennél magasabb ütemű növekedés utoljára 2006. IV. negyedévében volt.

Romló kilátások

Ez nem jó jel a növekedési kilátásainkra nézve, hiszen eddig főként az export (különösen a német export) húzta a magyar gazdaságot. A KSH jelentése szerint áprilisban az export és az import éves összevetésű növekedési üteme is lassult, és a havi külkereskedelmi többlet a február és márciusi egyenként 830 millió eurót meghaladó rekord szintről 479 millió euróra csökkent. Ez a szám a tavalyi adatot csupán 24 millió euróval haladja meg.

Az export a tavaly áprilisi adathoz képest csupán 13,2 százalékkkal nőtt, ami éves összevetésben lefelé görbülő növekedési ütemet jelez a februári 27 százalék feletti és a márciusi 18, 4 százalékos növekedést követően. A behozatal növekedése 13,9 százalékra lassult az előző két hónap 20,4, illetve 16,1 százalékáról.

Az NGM az szja-hatást várja

A mezőgazdaság hosszú idő után újra a pozitív tartományba került és 2,9 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

Az ipar 11,4 százalékkal növekedett, ezen belül a feldolgozóipar 13,2 százalékkal bővült. Az építőipar viszont továbbra is csökken, az esés a tavalyi szintén alacsony bázishoz képest is nagy, 9,2 százalékos.

Felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása továbbra iscsökken, de az NGM szerint az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének hatása várhatóan a következő negyedévekben pozitív tartományba fordítja a fogyasztás változását, emiatt "a fogyasztási fordulat jelei már látszanak".Ezzel szemben a portfolio.hu elemzésében megjegyzi: a kormányzat adócsökkentő és kiigazító lépései összességében szintén inkább lassító hatásúak rövid távon.