Kósa svájci frankkal mentené a csődtől az önkormányzatokat

2011.06.09. 07:56
Devizában is vehetnének fel reorganizációs hitelt az adósságrendezési eljárás alatt lévő önkormányzatok. Az állam ehhez kamattámogatást nyújtana, ami azért szükséges, hogy létrejöjjön az egyezség a hitelezőkkel és ne osszák fel az önkormányzat vagyonát - áll egy törvénymódosító javaslatban.

Forint-, euró- vagy svájcifrank-alapú reorganizációs hitel felvételét is lehetővé tennék az adósságrendezési eljárás (csődeljárás) alá került önkormányzatoknak, ha a parlament elfogadja a Kósa Lajos fideszes és Habis László kereszténydemokrata képviselők indítványaként benyújtott törvénymódosítást - írja a Napi. A debreceni és az egri polgármester a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvényt módosítaná, amely az elfogadását követő napon lépne hatályba, és a folyamatban lévő eljárásokra is alkalmazni kellene.

A hitel kamattörlesztésére a központi költségvetés kamatmentes támogatást nyújt, legfeljebb a törvény végrehajtási rendeletében meghatározandó referenciakamat plusz 2 százalékos mértékig. A kamattámogatást a reorganizációs hitel teljes visszafizetését követően kellene visszatérítenie az önkormányzatnak. A támogatást már az egyezségi javaslat és a reorganizációs program tervezetének elkészítésekor igényelhetné az önkormányzat (azaz az adósságrendezési eljárást felügyelő, bíróság által kijelölt pénzügyi gondnok) - erről az önkormányzatokért felelős miniszter 5 napon belül döntene.

Nem gyakori eset

Jelenleg néhány kisebb önkormányzat mellett Esztergomban és a Heves Megyei Önkormányzatnál folyik csődeljárás. A törvény 1996-os elfogadása óta mindössze 41 helyhatóságnál indult ilyen eljárás.

Az indítványt benyújtó képviselők szerint a kamattámogatás azért szükséges, hogy létrejöjjön az egyezség a hitelezőkkel és ne osszák fel az önkormányzat vagyonát. A támogatást eddig utólag lehetett igényelni az esedékes kamattörlesztés azon részére, amelyet az önkormányzat saját forrásból nem tudott kifizetni; a támogatás legfeljebb a jegybanki alapkamat plusz 1 százalékos mértékig terjedt. A kamattámogatás forintban jár, árfolyamát a végrehajtási rendeletben rögzítenék.

Minden hitel lejárna

Fontos változás, hogy az adósságrendezési eljárás elindulásával nemcsak a szállítói tartozások, hanem a banki követelések is lejárttá válnának, akkor is, ha ezeket rendben törlesztette az önkormányzat. Ezek is a reorganizációs hitel részévé válnak. (A törvénymódosítás indoklása szerint az önkormányzatok adósságállományának 50 százaléka devizában keletkezett, ezért az árfolyamveszteség elkerülése érdekében teszik lehetővé a reorganizációs hitel euróban és svájci frankban történő felvételét is.)

A jogszabály-módosítással a képviselő-testületi vagy közgyűlési döntéshozatalt is erősítenék (esetenként a polgármesterrel szemben), és számos könnyítést bevezetnének annak érdekében, hogy az önkormányzatok elkerüljék a vagyonuk hitelezők közti felosztásával történő adósságrendezést. Módosítják az adósságrendezésbe be nem vonható vagyonelemek körét is.

Fontos változás lenne az is, hogy az adósságrendezési eljárás ideje alatt - ha annak feltételei biztosítottak - támogatást ítélhetnek meg és folyósíthatnak az önkormányzatnak vagy költségvetési szervének.

Törlik a jogszabályból a csődeljárás kötelező kezdeményezését - eddig a 90 napos tartozás vagy a jogerős, végrehajtható fizetési kötelezettség 30 napot meghaladó fennállása esetén kötelező volt a polgármesternek - a képviselő-testület döntésétől függetlenül - adósságrendezési eljárást kezdeményezni. A képviselő-testület számára 60 nap helyett 90 nap áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy elkészítse a válságköltségvetést.