Matolcsy visszaszólt az uniós biztosoknak

2011.06.09. 18:21 Módosítva: 2011.06.09. 18:24

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Andor László foglalkoztatásért és Olli Rehn gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosoknak írt levelében fejezte ki aggályait az Európai Bizottság Európai Szemeszterben tanúsított eljárásával, különösen a magyar program értékelésének tartalmi elemeivel kapcsolatban.

A biztosoknak címzett levélben Matolcsy György azt írta, hogy Magyarország több ponton eltérően vélekedik a nemzeti reformprogramról és a konvergencia programról, mint az Európai Bizottság. Szerinte félrevezető a Bizottság jelentésében szereplő utalás a kötelező magánnyugdíjpénztári pillér eltörlésére, ugyanis a reform célja nem a költségvetési bevételek növelése, hanem a kötelező magánpillér negatív hatásainak elkerülése, és a teljes államháztartás hosszú távú fenntarthatóságának megteremtése volt.

Szerinte hamis benyomást kelthet a Bizottság azon állásfoglalása, miszerint a költségvetési konszolidációt a magyar kormány az időszak végére ütemezi. A nemzetgazdasági miniszter a fentieken túl a levélben kitért az adórendszer átalakításának szükségességére, a foglalkoztatottság növeléséhez tett intézkedésekre, és a 2011. évi költségvetési cél elérésének biztosítására is.

Matolcsy azt is írja, hogy már jóval a programok bizottsági értékelésének befejezése előtt felajánlották a párbeszéd lehetőségét a programok részleteivel, a gazdaságpolitikai célokkal és a célok eléréséhez elfogadott vagy tervezett intézkedésekkel kapcsolatban, de a Bizottság nem élt a lehetőséggel.

Kifogásolta, hogy a programok bizottsági értékelését és az ajánlások tervezeteit csak június 7-én hozták nyilvánosságra, így a tagállamok szakértőinek és döntéshozóinak nincs elég idejük felkészülni a dokumentumokkal kapcsolatos értelmes vitára az Európai Tanács júniusi ülése előtt. Mint írta, véleménye szerint ez a megközelítés aláássa az egész eljárás hitelességét.

Brüsszel kedden adta ki az egyes országokra vonatkozó ajánlásait az európai szemeszter keretein belül. Az Európai Bizottság több ponton úgy látja, hogy bukhatjuk a felvázolt hiánycélokat, ezért további, a Széll Kálmán-tervben felvázoltakon túli lépéseket sürget. Bővebben>>>