Fékezett az infláció?

2011.06.10. 07:47

Az áprilisi csúcs után fordulatot vehetett a magyar infláció májusban és elkezdődhet az áremelkedés lassulása. Az élelmiszerárak ugyanakkor továbbra is sok bizonytalanságot hordoznak magukban, főképp, hogy a májusi inflációs statisztika általában az év meglepetés hónapja, írja a Napi Online.

Az áprilisi 4,7 százalékos inflációs adat után - ami a januártól kezdődő fokozatos emelkedés csúcsa volt feltehetően - a májusi fogyasztói árindex 4,5 százalékra mérséklődhet, az elemzők várakozásai alapján innentől kezdve már csak lefele fog csordogálni az év során.

Abban, hogy a drágulás üteme irányt vált, nagy szerepe lehet a bázishatásoknak - mondta a lapnak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Tavaly májusban 10,8 százalékkal drágult a vezetékes gáz, egy év elteltével ez azonban kikerül a bázisból. A másik az üzemanyagok áralakulása: a tavalyi magas bázisok miatt, valamint a májusban megfigyelt stagnálás, esetenként csökkenés segítheti a fogyasztói árindexet lejjebb szorítani.

A kockázatok ugyanakkor nagyok, a májusi adat jellemzően az év legbizonytalanabb adata, főként a primőr termékek miatt. A szezon kezdete miatt a zöldségek ára ilyenkor havi alapon mindig emelkedik, ennek mértéke azonban kérdéses. Tavaly májusban csak 1,1 százalékkal drágultak az élelmiszerek, ám 2009-ben kiemelkedően magas, 4,9 százalékos volt az emelkedés egyetlen hónap alatt.

Ezt a hatást leszámítva azonban az élelmiszerek ősz óta tartó drágulásánál fordulat következhet be. Ugyan további áremelkedés várható az élelmiszereknél - főként a feldolgozott élelmiszerek, húsok miatt -, ám ez a tempó jelentősen fékeződik és egyes termékeknél pedig árcsökkenés lesz majd megfigyelhető. A gyümölcsöknél is kisebb árnyomás várható: ugyan idén is voltak fagykárok Szabolcsban, ám ezek a veszteségek nem közelítik meg a tavaly ilyenkor elpusztult termést, ami lejjebb nyomhatja az árakat. A komoly dezinfláció augusztusban kezdődhet majd, főként a gabonaárak miatt, melyek tavaly nyáron - részben hazai okok miatt, részben az oroszországi erdőtüzek és gyengébb nemzetközi terméseredmények miatt - emelkedtek egyre magasabb szintekre - emlékeztet a Takarékbank szakértője.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője ugyanakkor figyelmeztet: a környező országok már megjelent májusi inflációs adatai és a szokásos szezonális hatások alapján arra lehet számítani, hogy az élelmiszerárak ismét jelentősen felfelé húzzák majd az indexet. Ráadásul az agrár termelői árindex alakulásából kiindulva továbbra is az látszik, hogy idén 10 százalék körüli élelmiszerár drágulással számolhatunk. Biztató ugyanakkor - emeli ki a szakértő -, hogy az emelkedés nagy része feltehetően már mögöttünk van, a nemzetközi indexek március óta nem jeleznek jelentősebb drágulást a globális élelmiszerárakban. Az előrejelzést persze nehezíti a heves esőzések illetve a németországi járvány hatásainak számszerűsítése - véli az elemző.

A többi termékcsoportot vizsgálva az erős forint továbbra is tompíthatja a tartós fogyasztási cikkek áralakulását, a szolgáltatásoknál pedig érdemes lesz figyelni a fejleményeket, hiszen erre kiemelt figyelmet fordít a jegybank a kamatdöntések során. A kedvező évkezdet után kellemetlen meglepetést okoztak a márciusi és áprilisi adatok, és nagyban hozzájárultak a maginfláció növekedéséhez - emelte ki Bebesy Dániel.

A kilátásokat illetően a gyengébb belső fogyasztás bővülés fegyelmező erővel bírhat az árakra és feltehetően a nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése és a devizahitelek árfolyam befixálása sem okoz jelentősebb változást. A jövőre életbelépő fiskális megszorítások ráadásul továbbra is nyomás alatt tarthatják a hazai fogyasztást, így az inflációt is. A Takarékbank szekértője szerint a nyári hónapokra némileg 4 százalék fölé lassulhat a drágulás üteme, ami ősszel tovább mérséklődik és év végére akár 3,5 százalék alá is süllyedhet. Ennek ellenére azonban nem várható a jegybanktól kamatvágás idén: ezek a tényezők inkább csak a lefelé mutató kockázatokat erősítik, ami nem elég egy enyhítéshez a Budapest Alapkezelő elemzője szerint.