Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

2946 milliárd forinttal gazdagodott az állam

2011.06.14. 17:26

Az elmúlt napokban több helyen is megjelent a hír, miszerint a magánnyugdíjpénztárak milliárdokat kaszálhatnak a portfolióátadással. Az elmélet szerint a kasszák abból nyerészkedtek, hogy a május 31-i fordulónaphoz képest csak június 14-ig kellett a pénztári számlákon összegyűlt vagyont az államnak átutalniuk, a közte lévő két hét nyereségeit pedig lenyelték.

Ez azonban nincs így, ugyanis az utalásnál nem a portfolió értéke, hanem az értékpapírok darabszáma volt irányadó, az állam tehát nem egy adott fordulónaphoz kötött összeget, hanem értékpapír-darabszámot várt a kasszáktól, ami a nyerészkedés lehetőségét kizárta.

Orbán: Adósságot csökkentünk

A magyar kormány a nemzeti össztermék 81 százalékát kitevő államadósságot 77 százalékra csökkenti egy lépésben, erről jövő héten lesz bejelentés - mondta az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor miniszterelnök kedden Belgrádban a sajtónak, miután találkozott Mirko Cvetkovic szerb kormányfővel.

Ezt a pénzügyi felügyelet közleményes is megerősíti. Ebben az áll, hogy a május 31. és az átadás tényleges időpontja közötti, az értékpapírok árfolyamváltozása, illetve a kamatozó eszközökre elért hozam teljes egészében az állami nyugdíjrendszeré.

Az állam tehát az átadás ütemét meghatározó törvény elfogadásával „nem mondott le” 12 napi árfolyamnyereségről és hozamról, csakúgy, mint a Pénzügyi Szervetek Állami Felügyelete (PSZÁF) sem ezeknek a „hosszú hétvégére” eső hányadáról. Május 31. óta – függetlenül a vagyonátadás fizikai teljesítésétől – ezek az eszközök az állami nyugdíjrendszerbe visszatért tagoknak termelnek hozamot, árfolyamnyereséget.

 

A PSZÁF összesítése szerint azonban a 18 hazai magánnyugdíjpénztár közül 2011. június 6. és 10. között, azaz múlt hét péntekig valamennyi pénztár átadta az átlépett tagjai utáni értékpapír-állományt az ÁKK Zrt. részére. Egy pénztár (mintegy 3 milliárd forintnyi állománya) kivételével június 8. és 10. között a teljes érintett készpénzállomány is átkerült az állami intézményhez, utóbbi tétel ma érkezett be. A pénztárak összességében 2 946 milliárd forintnyi vagyont adtak át, amelyből mintegy 140 milliárd forintnyi volt a készpénzállomány. Az utóbbi kapcsán az elmúlt 14 napban képződött hozamot szintén az ÁKK Zrt.-nek kellett átutalni.

A PSZÁF a következő napokban indítja el a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépésével kapcsolatos vizsgálatának második ütemét. Míg az első ütemben a vagyonátadás megfelelő módszertanának meglétét ellenőrizte a PSZÁF, a második lépcsőben kiemelt szerepet kap a vagyonátadás jogszerűségének vizsgálata.