Ősszel jöhet az eszközkezelő

2011.06.14. 14:39

Az ősszel felálló Nemzeti Eszközkezelő évente ötezer bérlakás vásárlásával segítheti a törleszteni nem tudó devizaalapú jelzáloghiteleseket - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén.

A kormány első olvasatban már tárgyalta a Nemzeti Eszközkezelő felállításáról szóló törvény tervezetét, amelyet várhatóan július végén terjeszt be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - jelezte az államtitkár.

A szabad felhasználású hiteleseket is mentik

Simon Gábor, a bizottság szocialista elnöke felvette, hogy a benyújtott, a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatból a szabad felhasználású jelzáloghitelesek kimaradtak, noha ebbe a körbe tartózó 2 ezer milliárd forintnyi állomány megközelíti a devizaalapú lakáshitelek 2500 milliárdos állományát.

Szatmáry Kristóf válaszában azt mondta, hogy a törvényjavaslat mindazokra vonatkozik, akiknek ingatlanja jelzáloggal terhelt, tehát a kormány nem készül a szabad felhasználású hitelesek kizárására.

A Napi Gazdaság keddi számában egy névtelen jogászra hivatkozva azt írta: azok a bajba került devizaadósok, akik nem célzottan lakáshitelt, hanem szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel, július 1-je után elveszíthetik otthonukat, mert a devizahitelesek megsegítését célzó pénteken benyújtott törvényjavaslat rájuk nem terjed ki.

180 napon belül nem lesz végrehajtás

A parlamentnek pénteken benyújtott otthonvédelmi jogszabálytervezet szerint  a 180 napnál nem régebbi tartozást halmozó ingatlanokat októbertől sem lehet elárverezni. A törvény szó szerint úgy fogalmaz, hogy az ingatlan ilyen esetben „nem jelölhető ki kényszerértékesítésre”, ami a köznyelvben a végrehajtás elrendelését jelenti. (A végrehajtás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bank felmondja a hitelszerződést. Ilyenkor a hitelező egy összegben követeli az adósság visszafizetését.) Az indoklás szerint a rendelkezésnek az a célja, hogy „az ésszerűség és társadalmi igazságosság érdekében lehetőség szerint a régebbi kintlevőségek érvényesítését kezdjék meg a hitelezők”.

A törvényjavaslat a részleges kilakoltatási moratóriumot októberig hosszabbítja meg, addig csak 30 milliónál drágább lakást lehet árverezni, és azt is csak akkor, ha 20 milliónál nagyobb hitelből vették.

Az árverési és kilakoltatási moratórium korlátozott körű meghosszabbításáról rendelkező szabályok, valamint a devizahitelezés lehetővé tételére vonatkozó rendelkezések június 30-án és július 1-jén, a törlesztőrészletek rögzítésére és a gyüjtőszámlahitelre vonatkozó rendelkezések a javaslat kihirdetését követő 45. napon, a kényszerértékesítési kvótára vonatkozó szabályok  2011. október 1-jén lépnek hatályba.