Már 43 millió forinttal csökkentettük az államadósságot

2011.06.16. 18:42

Megtartotta első ülését az Összefogás az Államadósság Ellen Alap Irányító Testülete - közölte a testület csütörtökön. Tagjai - Horváth Tihamér elnök, Rédly Elemér katolikus plébános, a kezdeményezés "atyja", valamint Eperjes Károly színművész - első határozatukkal elfogadták az irányító testület ügyrendjét, majd az alap működésével kapcsolatos főbb feladatokat vitatták meg.

A testület alapvető célként fogalmazta meg, hogy a lakossági és vállalkozói befizetések alacsony adminisztráció mellett, minél egyszerűbben valósulhassanak meg. Az alap számlájára szerdáig 443 befizetésből 43,2 millió forint folyt be.

Az alap létrehozásáról április elején döntött a kormány Rédly Elemér győri katolikus plébános javaslatára, illetve egymillió forintos kezdőtőke felajánlása után. Az Összefogás az Államadósság Ellen Alap célja, hogy bevételeket gyűjtsön az államadósság csökkentésére, a befolyt összeg kizárólag erre a célra használható fel. Az alap vállalkozási tevékenységet nem végezhet.

Az Országgyűlés május végén törvényben rögzítette, hogy a befizetett összeggel csökkenthető a személyijövedelemadó-alapja, a vállalkozások pedig költségként számolhatják el azt.

"Gyakorlatilag kis összegek kerültek eddig befizetésre. Várhatóan nagyobb összegek csak a nyár végén, illetve az év vége felé fognak befolyni a vállalkozások részéről. Becsléseim szerint az idén pár százmillió forint folyhat be az alapba az önkéntes befizetésekből, a legjobb esetben 1 milliárd forint lehet majd az alapban" – mondta Horváth Tihamér még a múlt héten. Az eddig közölt adatok alapján elmúlt hetekben csak heti néhány millió forint érkezett. Eközben a legutolsó adatok szerint az államháztartás teljes konszolidált adóssága 22 455 milliárd forintra rúg.