A postás csak százezerig viszi ki a reálhozamot

2011.06.21. 08:09

A postás csak 100 ezer forintig fizeti ki nyár végén a reálhozamot személyesen a lakcímen, derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tájékoztatójából.

"Annak a magánnyugdíjpénztári tagnak, aki nem nyilatkozott a pénztárban maradási szándékáról, magánnyugdíjpénztári tagsági jogviszonya 2011. március 1-jével megszűnt és automatikusan visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe" - emlékeztet a PSZÁF közleménye, amely több fontos, a reálhozamok kifizetését érintő kérdésre adott választ.

A magánnyugdíjpénztári tag háromféle visszafizetési mód közül választhatott. Egy összegben adómentesen felveheti azt a pénztártól, átutaltathatja azt önkénes kölcsönös nyugdíjpénztári számlájára, vagy kérheti a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben (TB-ben) létrejövő egyéni számláján annak jóváírását.

A pénztárak 2011 márciusában levélben keresték meg azokat a tagokat, akik még nem nyilatkoztak az igénybevétellel kapcsolatban, és kérték, hogy jelezzék, milyen módon szeretnének hozzájutni a felvehető összeghez. A volt magánnyugdíjpénztári tagok 2011. május 31-ig tehettek nyilatkozatot, és adhatták meg az utaláshoz szükséges adatokat.

"Amennyiben a tag nem nyilatkozott, a magánnyugdíjpénztár a pénzt automatikusan a tag - a pénztári nyilvántartásban szereplő - lakcímére utalja ki a Magyar Postán keresztül. A volt tagnak járó összeget 100 000 forintig a postás személyesen fizeti ki a lakcímen. Az első sikertelen próbálkozást követően a kézbesítő értesítőt hagy a címzettnél, amely alapján a tag a postai értesítőn szereplő postán veheti át a pénzt. Az 100 000 forint feletti összegek esetében a volt pénztártag a postai kézbesítőtől kapott értesítő alapján a postán veheti át a neki járó összeget, hívja fel a figyelmet a közlemény.

"Az értesítést követő 10 munkanapon túl az át nem vett összeget a posta visszaküldi a magánnyugdíjpénztárhoz, amely azt a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalja át. Az összeg a tag társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájára kerül" - olvasható a tájékoztatásban.