Erik, Alexandra
EUR 385,19 Ft
USD 366,51 Ft
9 °C
23 °C

Mégsem árverezhetnek el minden lakást

2011.06.21. 17:15
A 30 millió forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlanokra is vonatkozik a kétszázalékos értékesítési kvóta. A Gazdasági és informatikai bizottság elnökének, Rogán Antalnak, a bizottság által elfogadott módosító javaslatának értelmében, október elejéig a bedőlt hitelek fedezetéül szolgáló nagy értékű ingatlanok közül csak hozzávetőleg 160 darabot árverezhetnek el.

Hétfőn este fogadta el a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvényt az Országgyűlés, mely az eredeti törvényjavaslathoz képest a Gazdasági és informatikai bizottság néhány módosító javaslatával kiegészülve kerül az államfő elé.

Az Országgyűlés által elfogadott törvény értelmében, az előzetes információk ellenére, a 30 millió forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlanokra is vonatkozik a 2 százalékos értékesítési kvóta.

A módosító javaslat indoklása szerint: "A javaslat módosítása lehetővé teszi, hogy a 30 millió forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlanok is fedezeti ingatlannak minősüljenek, továbbá abban az esetben, ha a hitelösszeg a hitelfolyósításkor meghaladta a 20 millió Ft-ot, a lakóingatlan lakáshitel-szerződésben meghatározott forgalmi értéke pedig a 30 millió Ft-ot, akkor 2011. október 1-jéig ezeknek a lakóingatlanoknak legfeljebb a 2 százalékát lehessen értékesíteni."

A módosítás - mivel ennek ellenkezőjére az elfogadott javaslatokban nem utal semmi - azonban csak 2011. július 1-je és október 1-je közötti időszakra érvényes, addig amíg a 30 millió forintnál alacsonyabb értékű lakásokra fenn áll a teljes moratórium. A jelenlegi információk szerint, a nagy értékű ingatlanok maradék 98 százaléka, amennyiben a hitelezők úgy döntenek, október 1-je után akár piacra is kerülhetnek.

További technikai kiegészítésként belekerült a törvénybe az is, hogy "Ha az értékesítésre kijelölhető lakóingatlanok száma tört szám, a tört számot követő egész számnak megfelelő számú lakóingatlan jelölhető ki értékesítésre."

A Rogán-féle módosítás következtében tehát a nagy értékű ingatlannal rendelkező bedőlt hitelesek szinte mindegyike kapott további 3 hónap haladékot, hogy a moratórium lejárta előtt, vagyis októberig önmaga értékesítse ingatlanát, vagy rendezze fennálló tartozásait. A haladék azonban várhatóan nem fogja befolyásolni a korábbi várakozásokat, miszerint a nagy értékű lakóingatlanok esetében számítani lehet majd jelentősebb áresésre, ahogy arra már látszik is néhány példa.

Mivel a 30 milliós küszöböt meghaladó ingatlanok aránya mintegy 8 százaléka a teljes, hozzávetőleg 100 ezerre tehető problémás állományon belül, azaz megközelítőleg 8 000 darab, így annak a 2 százaléka mintegy 160 nagy értékű lakás lehet az, ami országos szinten kalapács alá kerülhet októberig. Ez a szám azonban szinte észrevehetetlen a teljes kínálaton és a lakáspiaci forgalmon belül is, így jelentős hatást nem gyakorolnak a piacra. Komoly ármozgást azonban a most haladékot kapott tulajdonosok piaci megjelenése generálhat, akik az árverezést elkerülendő, akár nyomott áron is értékesítenék az ingatlanjukat

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét