Jövőre alig nő a fizetésünk

2011.06.22. 12:26
Ha az alapkamat huzamosabb ideig változatlan marad, jövő év végére elérhető a 3 százalékos inflációs cél a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése szerint. A jegybank a magyar gazdaság növekedési kilátásait rosszabbnak ítéli, mint korábban, és az átlagbér is kevésbé nőhet jövőre, mint azt márciusban várták. Viszont a 3 százalék alatti költségvetési hiány elérhető, ha minden tervet betart a kormány.

Idén 3,9 százalékos inflációt vár a Magyar Nemzeti Bank szerda reggel  megjelent inflációs jelentése. Az áremelkedések ütemét rövidtávon az erősödő költségsokkok hajthatják fölfelé, ebben főszerepet játszik a nyersanyagok, így az olaj és az élelmiszerek drágulása. Ezek a hatások jövőre csökkennek, és a továbbra is gyenge belföldi kereslet hatására pedig lassulhat az infláció, éves átlagban 3,6 százalékra. Az előrejelzés szerint a jelenlegi kamatszint huzamosabb fenntartásával 2012 végére elérhető az árstabilitásnak megfelelő 3 százalékos inflációs cél.

Szintén a keresleten keresztül csökkenti az inflációt, hogy jövőre alacsonyabb béremelések várhatóak, mint azt eddig gondolták: a jegybank a márciusi 5,2 százalékról 1,6 százalékra csökkentette a 2012-re vonatkozó nemzetgazdasági bruttó átlagkereset-emelkedésre vonatkozó előrejelzést.

Ezt Virág Barnabás, az inflációs jelentést készítő csapat vezetője a Portfolio.hu szerint egyrészt azzal indokolta, hogy a kormányzati tervek szerint jövőre is bérbefagyasztás várható a közszférában, másrészt a jelenlegi rokkantnyugdíjasok egy részének munkapiacra visszakerülése lefelé szoríthatja majd a nemzetgazdasági átlagbérekkel kapcsolatos statisztikát.

Az alacsony béremelések mellett az európai adósságválság miatti árfolyam-bizonytalanság is óvatossági megtakarításaik növelésére ösztönzi a háztartásokat.

A jegybank a következő időszakban szigorodó monetáris környezetet, vagyis kamatemeléseket vár, így csökkenhet a relatíve magas (6 százalékos) magyar kamat előnye, ami némileg gyengébb forintot eredményezhet.

A jegybanki előrejelzés szerint 2012-ben a GDP 3,2 százaléka lehet az államháztartási hiány. Mivel nem voltak elég kidolgozottak a jelentés készítésekor, ezért a stáb nem vehette figyelembe a Széll Kálmán-terv költségvetési pályával kapcsolatos részleteit, de ha a tervet a konvergenciaprogrammal együtt teljes egészében végrehajtja a kormány, ráadásul az idei évi zárolások beépülnek a jövő évi büdzsé bázisába, akkor a jegybank stábja is elérhetőnek tartja a kormány által kitűzött 2,5 százalékos GDP-arányos deficitpályát.

Alacsonyabb növekedés

Arról hétfőn, a kamatdöntés kapcsán beszámoltunk, a legutóbbi, márciusi előrejelzéshez képest a jegybank gyengébbnek ítéli meg a magyar gazdaság növekedési kilátásait, a kibocsátás az elkövetkező két évben a potenciális szintje alatt marad. Az MNB 2011-ben 2,6 százalékos, míg 2012-ben 2,7 százalékos növekedésre számít, ennek fő hajtóereje a továbbra is gyengélkedő belső fogyasztás helyett a kivitel lehet.

Nem az MNB az első, amely rontotta a magyar gazdaság növekedési kilátásait az elmúlt hetekben. Június 8-án, egy nappal azt követően, hogy a Fitch javította a magyar kilátásokat, előbb a Moody's közölte, hogy maradtunk a leminősítést valószínűsítő negatív kilátáson, majd az Európai Bizottság tett közzé kritikus országjelentést. Ebben azt írták, hogy újabb kiigazító lépéseket várnak a kormánytól, mert a 2012-es GDP-arányos hiány a tervezettnél nagyobb lehet, részben a költségvetési szigor felpuhulása, részben a vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt.

A múlt héten kiadott jelentésében az IMF prognosztizálta megjelent jelentésében: nemhogy a kormány elképzeléseinek megfelelően tovább gyorsulna, de egyenesen visszesik a gazdasági növekedés üteme. A valutaalap azt várja, hogy az idei 2,6 százalék után jövőre 2,5 százalékal nő a GDP, vagyis az IMF még az MNB-nél is pesszimistább volt. Az eddig mondottnál kisebb növekedést jelzett előre a Századvég múlt heti prognózisa is, ők 2011-re 2,8, míg jövőre 2,7 százalékos GDP növekedést várnak, és azt mondják, 2011-ben 4,4, míg jövőre 3,2 százalékos lesz az infláció.