Tőketámogatás 150 kis cégnek

2011.06.22. 07:37
Mintegy másfélszáz kisvállalkozás részesülhet a Széchenyi Tőkebefektetési Alap forrásaiból a következő öt évben - írja a Napi Gazdaság.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából piaci hiányelemzés készült a magyarországi kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásának helyzetéről. Az elemzés eredménye szerint rés mutatkozik a Magyarországon működő, többéves múltra visszatekintő kis- és középvállalkozások tőkeigénye, valamint a rendelkezésre álló tőkekínálat között. E vállalkozások növekedési és munkahely-teremtési képességének helyreállítása kulcsfontosságú feladat a jövőre nézve.

Az érintett cégek közül mintegy másfél száz kisvállalat részesülhet a gazdaságpolitikai szempontokból fontos szektorokba befektetni kívánó Széchenyi Tőkebefektetési Alap forrásaiból a következő öt év során. Az alap a nyár folyamán kampányt indít azon vállalatok felkutatására, amelyek érdemesek a közvetlen tőkeoldali támogatásra. Az alap kezelője, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. ígérete szerint elsősorban nemcsak a sztár iparágak nagy növekedési potenciállal kecsegtető üstököseit keresik, hanem azokat a vállalkozásokat, melyek célzott tőkejuttatás révén növekedési pályára való visszaterelése mellett gazdaságpolitikai érvek is szólnak.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap (az egykori Regionális Tőkebefektetési Alap) célja, hogy 100-500 ezer euró értékű tőkebefektetést hajtson végre, úgy, hogy a tőketámogatás akár a juttatott tőkéhez képest maximum 25 százalékot kitevő kölcsönnel is kiegészülhet. A részesedés megszerzését követően az alap pénzügyi befektetőként működik, azaz döntésekben való részvétele elsősorban az alap által adott tőke (és kölcsön) célkitűzéseknek megfelelő felhasználása ellenőrzésére, illetve a tervezett kilépés feltételeinek biztosítására korlátozódik.

Az alapkezelő tervei szerint a rendelkezésére álló forrást az ország hét régiójában egyenletesen fektetné be, 120-150 projektet indítva 2015 végéig. Befektetési politikájának célpontjai olyan vállalatok, amelyek számottevő piaci pozícióval rendelkeznek, a tőkejuttatás révén termék-, kapacitás- vagy piacfejlesztés valósul meg, ami megrendelésekkel is alátámasztható. Fontos, hogy az adott vállalkozás jelentős foglalkoztató legyen az adott településen vagy kistérségben, két évnél régebb óta folytassa tevékenységét.

"Az alap nem titkoltan egy gazdaságpolitikai eszköz: a tőkejuttatás sikerét nem kizárólag az adott részesedés magas megtérülésével mérjük, hanem a közvetett multiplikatív előnyöket is el kell érjük" - mondta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke.