A bejelentettnél is kisebb lehet az államadósság

2011.06.23. 13:35

A Kopint-Tárki számításai szerint a miniszterelnök által bejelentett államadósság-csökkentés hatására a bejelentettnél is alacsonyabbra, a GDP arányában 76 százalék körülire csökken az adósság szintje. Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy a magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó forrásokkal 1345 milliárd forinttal csökkenti a kabinet az államadósságot, így az a GDP 81 százalékáról egy lépésben 77 százalékra csökken.

A gazdaságkutató csütörtökön mutatta be a legfrissebb konjunktúrajelentését, amiben a beruházások és a magánfogyasztás második félévi nagyobb dinamikájának köszönhetően az idei évre 3 százalékos GDP-növekedést vár, csaknem megegyezően a kormány által a konvergencia programban megjelölt 3,1 százalékkal. A jövő évre is ugyanekkora, 3 százalékos növekedést várnak.

A Kopint-Tárki szerint a magyar gazdaság kilátásai bár ellentmondásosak, de javulnak, a növekedés motorja továbbra is az export marad, s bár termelési oldalon jelentősen nő a mezőgazdaság hozzájárulása a növekedéshez, de a húzóerő továbbra is az ipar lesz.

Javultak az exportkilátások is a kutatóintézet szerint: a kivitel az idén a korábban várt 9 százalékkal szemben 10 százalékkal is bővülhet, a behozatal pedig 8,1 százalék helyett 9,7 százalékkal nőhet. Az első négyhavi 11,1 százalékos ipari növekedés ütem után lassul az ipar bővülése, de átlagosan 8-9 százalék környékén maradhat az év hátralévő részében.

Ha az időjárás nem lesz túlzottan szélsőséges, a mezőgazdasági termelés az idén - kétéves visszaesés után - újra 10 százalékkal bővülhet. Ugyanakkor az építőipar mélyrepülése folytatódik az intézet várakozási szerint, a prognózis még egy 8 százalékos visszaesést is az optimista szcenárió között említ.

Az idei inflációs előrejelzést kissé, 3,9 százalékról 4 százalékra emelte a kutatóintézet, és rontotta a 2012-es prognózisát is: a márciusban várt 3,4 százalékról 3,6 százalékra. Az államháztartás idei hiánya - a  magán-nyugdíjpénztári vagyon nélkül - 2,9 százalék lehet az intézet szerint, jövőre azonban 3,2 százalékra nőhet.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója elmondta, hogy a magánfogyasztás 1,5 százalékkal emelkedhet, míg a közösségi fogyasztás stagnálhat. A beruházások szerényen, de határozottan 2,5 százalékkal bővülnek, és a bruttó felhalmozás a korábban várt 3 százalékkal szemben az idén 5 százalékkal bővülhet. A felhalmozás növekedése az első negyedévben ugyan magasabb, 8,4 százalék volt, ám Palócz Éva hangsúlyozta, mivel a készletek feltöltése nem folytatódhat az eddigi ütemben, a bruttó felhalmozás bővülése inkább a beruházások növekedésén alapul majd.

Palócz Éva az előrejelzés legsúlyosabb kockázatának nevezte a háztartások fogyasztásának, illetve a lakossági megtakarítások alakulását. A Kopint-Tárki idén a háztartások reáljövedelmének 4-5 százalékos növekedésével számol, a családi kedvezmény nélkül azonban ennek mértéke csak mintegy 2 százalék körül alakul. Reálbér és reáljövedelem növekedés annak ellenére lesz idén, hogy a foglalkoztatásban nem várható javulás - mondta. A változatlanul magas, tartósan 11 százalék feletti munkanélküliség és a nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatás szintje sem emelkedik.