Megint átírják a költségvetést

2011.06.23. 08:13

Hétfőn fogadta el az idei költségvetés módosítását parlament – amit a Mol 21,2 százalékos pakettjének állami megvásárlása tett szükségessé –, alig telt el két nap és a Matolcsy-féle minisztérium újabb, már 85 oldalas költségvetési törvénymódosítással rukkolt elő, írja a Napi Gazdaság. A szerdán beterjesztett módosítás indoklása szerint már a tárcának is világos, hogy a költségvetés bevételi oldalát tavaly ősszel rosszul tervezték meg, ezért volt szükség a 250 milliárd forintos zárolásra, amiből 182 milliárd forint a kormányzati fejezeteket érintette.

A zárolás februári bejelentéseként Matolcsy György gazdasági miniszter még kiszámíthatatlan pénzpiacokkal a világgazdasági válság újabb hullámairól beszélt, de mára a minisztérium is elismeri a tévedését.
A 85 oldalas költségvetési módosítás végigvezeti a 182 milliárd forintos zárolást az utolsó millió forintig a költségvetésen, ami azért nagy szó, mert eddig a kormány titkolta a részletes adatokat. Végül a Költségvetési Felelősségi Intézet perrel való fenyegetésétől hátrált meg a kormány, és a civil ellenőröknek átadták a kért adatokat.

Kevesebb áfa és eva érkezik

Új adat, hogy a kormány mely sorokon vár bevételkiesést. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a társasági adóknál az eredeti tervekhez mérten 84, az áfabevételeknél 69 milliárd forintos mínuszt lát a terveihez képest. Az eva-bevételeket 16 milliárd forinttal tervezték túl, az szja bevételeknél a tárca nem lát okot a változtatásra.

A kormány által beterjesztett költségvetési módosítás nullszaldós, hiszen mind a bevételi, mind a kiadási oldalt 182,12 milliárd forinttal csökkenti, így a hiányszám változatlan marad. Ugyanakkor a vitában bármikor érkezhet olyan költségvetési módosító, amely növeli pénzforgalmi hiányt. Erre csábíthatja a kormánypárti képviselőket az tény, hogy az eredményszemléletű egyenleg a magánpénztári pénzeknek köszönhetően a GDP plusz két százaléka is lehet.

Pár hete a Mol miatt írták át

Legutóbb azért kellett átírni a költségvetési törvényt, mert a Mol-részvények visszavásárlása megdobta a hiánymutatót.

A tranzakció miatt az ez évi kiadási előirányzat 489, 5 milliárd forinttal 14 337,2 milliárd forintra, a hiány pedig 1184,3 milliárd forintra nőtt. Ezzel négyéves csúcsra kúszott a hazai módszertan szerint számított pénzforgalmi hiány: legutóbb a 2007-es hiány volt ennél nagyobb, akkor 1398 milliárdos veszteséggel zárt az államháztartás (tavalyelőtt és 2008-ban nagyjából 900 milliárdos volt a pénzforgalmi hiány, tavaly pedig 870 milliárd).

Hol kell a legtöbbet spórolni?

A kormány áprilisban rendelte el összesen 250 milliárd forint végleges zárolását állami alapoknál, minisztériumoknál és a kormányzati hatáskörbe nem tartozó szervezeteknél: az Országgyűlésnél, a Közbeszerzések Tanácsánál, a Köztársasági Elnökségnél,  az Alkotmánybíróságnál, az Állami Számvevőszéknél, a Magyar Tudományos Akadémiánál és a Gazdasági Versenyhivatalnál, hogy az idei költségvetési terveket tartani lehessen.

Korábban megírtuk, hogy az idei költségvetést egyszerűen elszámolták, ezért van szükség a GDP egy százalékát közelítő kiadásvágásra.

Az alapból 187 milliárdot kell a minisztériumoknak előteremteniük, ebből végül a mostani hírek szerint 182 milliárdos megtakarítás lett. A legnagyobb befizetők a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (39,2 milliárd forint), a Belügyminisztérium (35 milliárd forint) és a Honvédelmi Minisztérium (bő 26 milliárd forint).