Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

NGM: Mégsem számoltuk el a költségvetést

2011.06.23. 14:05

A gazdaságban meglévő kockázatok miatt javasolja a Nemzetgazdasági Minisztérium a költségvetési törvény módosítását . A stabilitási alap végleges zárolásával Magyarországot meg lehet védeni az előre nem látható külső gazdasági eseményektől - áll a tárca közleményében.

A gazdasági és pénzügyi válságnak az Európai Unióban és a világban még nincs vége, a gazdaságban jelentős kockázatok, bizonytalanságok és egyensúlytalanságok vannak – ezért „nyúl hozzá” a költségvetéshez és zárolja végleg a stabilitási alapot a kormány. Az alapot már eredetileg is azzal a céllal hozta létre a kormány, hogy megvédje Magyarországot az előre nem látható külső gazdasági eseményektől - olvasható a közleményben.

Korábban megírtuk, hogy a zárolás februári bejelentéseként Matolcsy György gazdasági miniszter még kiszámíthatatlan pénzpiacokkal a világgazdasági válság újabb hullámairól beszélt, de mára a minisztérium is elismeri a tévedését. A szerdán beterjesztett módosítás indoklásából ehhez képest már az derült ki, hogy a költségvetés bevételi oldalát tavaly ősszel rosszul tervezték meg, ezért volt szükség a 250 milliárd forintos zárolásra, amiből 182 milliárd forint a kormányzati fejezeteket érintette.

Elszámolták

Madár István ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy korábban a kormány az eurózóna adósságválságára való felkészüléssel indokolta a zárolást, de a most benyújtott indítvánnyal egyértelművé vált, a stabilitás alap létrehozására a költségvetés fundamentális hibája miatt van szükség.

Mint mondta, jó hír azonban, hogy a kormány gyorsan reagált, korrigálja a költségvetés "elcsúszását", amellyel újra megnyílt a lehetőség az idei hiánycél teljesítése előtt. Hozzátette: az idei költségvetés átláthatatlan, rengeteg korrekciós tétellel együtt kell kezelni, az adatok közül csak egy biztos, hogy romlott a büdzsé strukturális egyenlege - ezt kell a Széll Kálmán Terv megvalósításával helyreállítani jövőre. Az átláthatatlanságot mutatja - fűzte hozzá -, hogy az Európai Unió felé kimutatott költségvetési egyenleg 2 százalékos többletben lesz, magyar elszámolás szerint viszont a GDP 3 százalékát közelítő hiány lesz.

Az elemző szerint a zárolás véglegesítésével tartható lehet az idei büdzsé, ám a költségvetés helyzete ingatag. Az elmúlt egy évben többször azt lehetett hinni, hogy a pénz nem kell, de mégis szükség lett rá. Példakánt említette, elsőre az is úgy tűnt, a magánnyugdíj-pénztári vagyonból sincs szükség az 530 milliárd forint bevonására a folyó kiadások finanszírozására, de a kiadási oldalon mégis sikerült "belehíznia" a büdzsének.

Nem pörög a gazdaság

Madár István kiemelte, idén különleges a helyzet, a magánnyugdíj-pénztári vagyon miatt a költségvetési hiány valójában egy óriási többlet, nincs finanszírozási probléma.

Az adóbevételek nem teljesülése kapcsán felhívta a figyelmet, a gazdaság nem "pörög", ha a kormány által az év második felére várt jelentősebb élénkülés bekövetkezik, az jót tehet a költségvetésnek. A társasági adó esetében pedig nehéz megmondani, hogy ez az adóbevétel mikor heveri ki a válságot - húzta alá.

Nem tudja a jobb kéz...

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a parlament által a héten elfogadott költségvetési törvénymódosító indítvány rendezte a Mol-részvények visszavásárlásának ügyét, ám ezt a szerdán benyújtott javaslat figyelmen kívül hagyja, és az eredeti költségvetési hiánycélt tartalmazza.

Az elemző szerint ez vélhetően adminisztrációs hiba, ám ennek eredményeként a két nagyobb ívű párhuzamos változtatás most nincs összhangban egymással. Ezt a kormánynak még a stabilitási alappal összefüggő javaslat elfogadása előtt korrigálnia kellene - húzta alá.