Megtakarítjuk, amit az adócsökkentésen nyerünk

2011.06.24. 11:11
Nő az öngondoskodás iránti elkötelezettség az év eleji személyi jövedelemadó változásoknak köszönhetően. Az egykulcsos adó és családi kedvezmények hatására keletkező többletjövedelmeket a legtöbben félretenni szeretnék az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív kutatás szerint. A plusz bevételekből az érintettek 43 százaléka tesz félre többet, mint korábban.

A Gfk által - az OTP Bank megbízásából - végzett reprezentatív, a megtakarítási szokásokat felmérő kutatás alapján, a minimum 500 ezer forint megtakarítással rendelkező megkérdezettek egy negyedének nőtt a január 1-jei adóváltozásokkal a jövedelme.

A többletjövedelem felhasználásával kapcsolatban adott válaszok arra utalnak, hogy a felhasználás módja elsősorban a többletjövedelem nagyságával áll összefüggésben.

20 ezer fölött már megtakarítanak

A megkérdezettek közel fele azt a választ adta, hogy a magasabb bevételből többet tesz félre, mint korábban. A válaszadók 33 százaléka döntő részt feléli a többletkeresetet, jellemzően azok, akiknek 20 ezer forint alatti mértékben nőtt a jövedelmük, az ennél magasabb növekményből már rendszerint félre is tesznek a megkérdezettek.

A válaszadók csaknem negyede fordítja többletjövedelmét adósságainak rendezésére, és erről közel azonosan gondolkodik minden megkérdezett, a plusz jövedelem nagyságától függetlenül.

Nagyobb kiadásra fordítja a többletet az összes érintett 18 százaléka, ez a magasabb többletjövedelemmel rendelkezőkre jellemzőbb, 25 százalékuk számolt be ilyen felhasználási módról.

Új hitel felvételére, és annak törlesztésére a megkérdezettek 4 százaléka fordítaná a növekményt, ez is a magasabb többletjövedelemmel rendelkezőkre jellemző inkább,  50 ezer forint felett 10 százalék jelölte meg ezt az opciót.

3 év alatt 3 havi vésztartalék gyűlhet

A Gfk kutatásának eredménye kapcsán Kovács Antal, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: „A személyi jövedelemadó változások révén az öngondoskodás szerepe is felértékelődhet. A Gfk kutatásai is azt mutatják, hogy az így jelentkező jövedelemtöbblet felhasználásával kapcsolatban a megtakarítások növelését említették leggyakrabban a válaszadók. Ez azért is fontos, mert már kisebb összegű, havi 5-10 ezer forintos megtakarítással is sokat tehetünk jövőnk biztonságáért. 3 év alatt például összegyűjthető egy 3 hónapos „túlélést” biztosító vésztartalék, 10 év alatt pedig 1,5-2 millió forintot is elérhet a megtakarított összeg.”

A rendszeres jövedelmek mellet a rendkívüli bevételek esetén is érdemes a jövőnkről gondoskodni. „Mindig találhatunk alkalmat az öngondoskodás elkezdésére. Kisebb-nagyobb egyszeri bevételekből - mint például az éppen aktuális személyi jövedelemadó visszatérítésből – is javasolt megtakarítást indítani, vagy meglévő megtakarítást kiegészíteni, hiszen azzal is tovább növelhetjük mozgásterünket, anyagi biztonságunkat” - tette hozzá  Kovács Antal.