Mikor jön már az a reálhozam?

2011.06.24. 07:28
Lezárt ügyeket is elő kell venniük a pénztáraknak ahhoz, hogy személyre szabottan kiszámíthatók legyenek a reálhozamok, így sokkal valószínűbb, hogy augusztusban zárulhat csak le a kifizetés. A hozamokat illetően erős a szórás, pár forintos is van, de másfél milliós is.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott tegnap arról adott tájékoztatást, hogy a magánnyugdíjpénztárak (mnyp) két hét múlva megkezdhetik a reálhozamok átutalását a volt pénztártagoknak, írja a Napi Gazdaság.

Néhány forinttól másfélmillióig

Előzetes számításaik szerint - mondta el Bangáné - az AXA több mint hétmilliárd forint reálhozamot fizet ki, az átlépettek tagdíj-kiegészítése pedig csaknem kétmilliárd forintra rúg. Az Aegonnál az eddig kiszámolt reálhozam néhány forinttól körülbelül 900 ezer forintig terjed. Információink szerint másutt is nagyok az eltérések, akad kassza, ahol reálhozamként 1,6 millió forintos kifizetés is akad.

A visszaigényléshez a kifizetendő reálhozam összegének pontos meghatározása szükséges − hangsúlyozta lapunknak Bangáné Jarecsni Rita, az AXA pénztárak ügyvezető igazgatója. Az átlépő pénztártagoknál pedig az áthozott fedezetekre vonatkozó egyeztetések a kasszák között még folynak. Ez a piaci szereplők közötti megállapodás szerint a jövő héten zárulhat le. Mint az egyik pénztári szakember felhívta a figyelmet, korábban nem kellett a tagdíj-kiegészítéseket jelenteni, így a már lezárt ügyeket is elő kellett venni.

Hasonló problémákról beszéltek az Aegon Mnyp-nél is. Lehoczky László, az MKB pénztárak vezetője is a más pénztárból érkezettek elszámolási nehézségeit említette. A korábbi pénztárak közötti adatcserében csak az addig könyvelt tételek érkeztek meg. Ezeket az adatokat most nagy volumenben kell fogadni és bedolgozni a rendszerbe, illetve átadni a társpénztáraknak.

Lehoczky  szerint az is nagyon fontos tényező, hogy az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK) érkezéstől számított nyolc munkanapon belül ki kell fizetniük a pénzt. Erre pedig csak akkor lesznek képesek, ha erre az egyedi esetre kifejlesztett szoftvermodul teljes egészében kész a visszaigényléskor. Ennek fejlesztése is még folyik.

Az Aegon várhatóan kihasználja a rendelkezésre álló időt. Mint a válaszokból kiderült, az AXA-nál, az MKB-nál és a Budapest Bankhoz kapcsolódó kasszánál is nem sokkal a július 20-i határidő előtt készülhetnek fel a visszaigénylésre. A Honvéd Mnyp viszont arra készül, hogy július negyedikét követően már lép.

Selmeczi viszont úgy látja, a pénztáraknak már minden információ a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy a május 31-i fordulónappal kiszámolják a reálhozamok összegét. Szakaszosan meg is kezdhetik a pénz visszaigénylését, egyúttal azok kifizetését. Utóbbinak a lehetőségét a kasszáknál sem vitatták, úgy vélik azonban, ezzel nőnek a hibalehetőségek is. Erre pedig a kasszáknál folyamatosan zajló ellenőrzések (a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a felügyelet is több menetben végez vizsgálatokat) miatt mindenki különösen ügyel. Több szereplőnél is hangsúlyozták viszont, hogy azok a tagok, akik időközben nem váltottak pénztárat, a honlapon már tájékozódhatnak arról, mekkora reálhozamra számíthatnak. Azonban ők is csak augusztusban vehetik majd át ezt.