44 milliárdos bukás eddig az M6-os

2011.06.24. 07:27
Csak néha téved autós a tavaly átadott M6/M60-as autópályára, naponta nyolcezren. Ezzel az összes sztrádabevétel öt százalékát produkálja a pálya, ez nagyjából 2,5 milliárd forint. Ehhez képest a rendelkezésre állási díj meghaladja a 66 milliárdot.

Az M6/M60-at használók szerint szinte minden időpontban kihalt a több száz milliárd forintból megépített, 2010-ben átadott autópálya. Az M6/M60-as sztrádát átlagosan naponta nyolcezer autó használta az elmúlt évben, az idei forgalomról még nem tudott tájékoztatást adni a fejlesztési tárca. Az alacsony forgalmat többen azzal magyarázzák, hogy Pécstől nincs folytatása  a sztrádának.

A teljes, 1305 kilométer hosszú magyarországi autópálya-hálózat 15,5 százalékát teszi ki az M6/M60, ám bevételtermelő potenciálja igen alacsony: a futásteljesítmény és az úthasználatból  keletkező díjbevétel előrejelzések alapján a magyarországi autópálya-szakaszokhoz viszonyított teljes díjbevétel csupán 5,3 százaléka keletkezik itt.

Ennek alapján 2011-ben az M6/M60-ason az úthasználatból befolyó elméleti díjbevétel várhatóan nettó 2,44 milliárd forint lesz. Ezzel szemben az állam által 2008-ban és 2009-ben a M6 Érdi tető−Dunaújváros közötti szakaszára kifizetett rendelkezésre állási díj összesen 14,2 milliárd, illetve 16,2 milliárd forint volt. A Dunaújváros utáni szakaszok tavaly márciusi forgalomba helyezése miatt a 2010-ben kifizetett összeg már közel 36 milliárd forint volt. Vagyis a bevétel kevesebb mint 2,5 milliárd forint, a kiadás azonban meghaladta a 66 milliárdot.

A rendelkezésre állási díj valamelyest összefüggésben van a használattal,  az Érdi tető−Dunaújváros szakaszon a koncessziós szerződés rendelkezései szerint az állam a nehézgépjármű-forgalom bizonyos nagyságrendje fölött térítést fizet a koncessziós társaságnak. Az elmúlt két évben egyébként erre nem volt példa. A fenti eset kivételével a koncessziós társaságoknak fizetendő havi rendelkezésre állási díjak nem függnek a  forgalom nagyságától. A felújítási tevékenység természetesen összefügg az autópálya forgalmával.