Újabb 4,5 milliárdot kap a Malév

2011.06.24. 07:42 Módosítva: 2011.06.24. 07:48

Megemelik 4,5 milliárd forinttal a Malév alaptőkéjét a légitársaság pénteki közgyűlésén – értesült a Magyar Hírlap. A la úgy tudja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által javasolt tőkeemelés a legutóbbi közgyűlés napirendjén is szerepelt, ám akkor arra hivatkozva napolták el a döntést, hogy a cég még mindig nem rendelkezik reális, jóváhagyott 2011-es üzleti tervvel, amely megalapozná a társaság reorganizációját és szerkezetátalakítását.

A lap úgy tudja, hogy a Malév – a turisztikai, utazási főidény és a növekvő jegyeladások ellenére is – súlyos likviditási problémákkal küzd, emiatt számos fizetési kötelezettséget át kellett ütemeznie. Mentőöv nélkül akár heteken belül le is állhatna a vállalat.

"A társaság már kapott nemrég egy mentőövet, amikor az április 1-jei rendkívüli közgyűlésén az MNV bejelentette: 2,5 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre, amiből 25 millió a jegyzett tőkét növeli, 2,475 milliárd forint pedig a tőketartalékba kerül" – idézi fel a cikk. A tőkeemelés célja a nemzeti légitársaság rövid távú finanszírozási igényéhez a megfelelő forrás biztosítása volt.

A légitársaság a 2007-es privatizáció óta összesen már mintegy 80-100 milliárd forintnyi támogatást kapott az államtól, állapítja meg az Európai Bizottság múlt év végén indult eljárása. Ha Brüsszel ezek egy részét szabálytalannak tartja, annak súlyos költségvetési hatása lehet. A vizsgálat egyébként az idei tőkeemelésre nem is terjed ki.