Az Opel az elektromos autók gyártásában is együttműködne

2011.06.28. 21:05

Az Opel az elektromos autók gyártásának területén is együttműködést ajánlott Magyarországnak, mondta Volker Hoff, a németországi autógyár elnökhelyettese, miután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és az Opel több vezetőjével a gyár rüsselsheimi üzemében. A General Motors európai leányvállalata ezen a területen is szorosabb partnerségre törekszik Magyarországgal.

A magyar kormányfő egynapos németországi látogatásának keretében előbb Hannoverben a Konrad Adenauer Alapítvány felkérésére tartott előadást a magyar uniós elnökségről, majd a Frankfurt közelében lévő Rüsselsheimben felkereste a korábban közel 500 millió eurós magyarországi beruházásról döntő Opel legnagyobb helyi üzemét.

Volker Hoff kijelentette, hogy az Opel rendkívül fontosnak tekinti együttműködését Magyarországgal, és emlékeztetett az elhatározott szentgotthárdi beruházásra. Mint mondta, az üzem a világ legkorszerűbb motorgyára lesz, ahol az Opel három különböző motorcsaládot gyárt majd, benzin- és dieselmotorokat egyaránt.

A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy az Opellel való együttműködést Magyarország a termelés mellett az oktatás területére is ki akarja terjeszteni. Szerinte ez rendkívül fontos Magyarország számára, alapvető magyar érdek. Orbán Viktor bemutatta az Opel vezetőinek a magyar felsőoktatás átalakítására vonatkozó terveket. Utalt rá, hogy Magyarországon a felsőoktatás a jövőben a mérnökképzés felé fog elmozdulni.

A miniszterelnök szerint Magyarországnak hosszú távú együttműködést kell kialakítania a világ nagyvállalataival. Szövetségeket kell építeni nagy nemzetközi cégekkel is - jelentette ki a kormányfő, ezek egyikeként nevezve meg az Opelt. A  stratégiai együttműködés részeként említette azt is, hogy Magyarország teljesen új technológiai termékeket ismerhet meg, és később gyártásukban is közreműködhet majd. Az elektromos autók teljesen új dimenziót nyitnak az európai iparban, mondta.

A látogatás részeként a magyar miniszterelnök rövid próbautat tett az Opel novemberben piacra kerülő új elektromos autójával, az Opel Amperával.