Boldogtalanabbak vagyunk, mint négy éve

2011.06.29. 15:54
Újabb felmérés igazolta, hogy a magyar lakosság az egyik legkevésbé elégedett az életével Közép-Kelet Európában, hangulatunkat a gazdasági válság pedig csak tovább rontotta. Az EBRD és a Világbank szerdán publikált közös felméréséből kiderül az is, hogy jobban utáljuk a piacgazdaságot, mint a térség országai.

A magyarok átlagosan fele olyan elégedettek életük minőségével (18 százalék), mint a térség többi országában élők, derült ki abból a 34 ország összesen 39 ezer háztartásának megkérdezésével készült kutatásából, amely Közép-Európa országainak hangulatát próbálta meg felmérni a válság után. Az EBRD és a Világbank legutóbb 2006-ban készített hasonló felmérést.

Rosszatt tett a válság

Úgy tűnik, a fiatal demokráciákat jobban megrázta a válság, mint a fejlett országokat: míg a nyugatiak közül egyedül Olaszország lakosai érezték úgy, hogy a válság erősen érintette őket, addig térségünk 29 országából 17-en vélekedtek így. A legrosszabbnak a bolgár, a szerb és a magyar válaszadók látták a helyzetet.

Nem minden ok nélkül: a térségben megkérdezettek 70 százalékának egészségügyi és étkezési kiadásain is spórolnia kellett a válság alatt, hogy kijöjjön a pénzéből, Nyugat-Európában az emberek többségét ilyen problémák nem érintették. Magyarországon leginkább a szegények és a középkorúak érezték magukat érintve, a 60 éven felüliek kevésbé.

Egyre rosszabb a kedvünk

Míg a 60 év fölöttiek egyre elégedettebbek az életükkel, addig a többi korosztály inkább elégedetlen:2006-ban a fiatalok 30 százaléka érezte magát jól a bőrében, ma már alig 20 százalék kel fel szívesen reggelente. Negyven év fölött a helyzet még rosszabb, a lakosság mindössze 16 százaléka érzi úgy, hogy rendben van az élete. Ezzel nem csak Nyugat-Európát múljuk alul, ahol az emberek fele jól érzi magát, de még a térség országait is, ahol 40 százalék az elégedettek aránya.

Érdekes ugyanakkor, hogy Közép-Európában átlagosan jobban csökkent a jövőbe vetett bizalom, mint nálunk, igaz, mi már eddig sem álltunk túl jól. Míg a térség fele inkább optimista, addig Magyarországon ez a 30 százalékot sem éri el. Leginkább itt is a középkorúak reményei törtek meg, a negyven és hatvan év közötti lakosság ötöde hisz abban, hogy jobbra fordulhatnak a dolgok, a 60 fölöttieknek kicsit nőtt a jövőbe vetett hite 2006-hoz képest.

Utáljuk a piacgazdaságot

A vizsgálat kimutatta azt is, hogy a piacgazdaság magyarországi támogatottsága szintén a legalacsonyabbak között van a térségben: mindössze 30 százalék támogatja egyértelműen. Nálunk csak az oroszok, szerbek, a lettek és a franciák elutasítóbbak.

Miközben az emberek az öt évvel ezelőttihez képest jobban hisznek kormányaiknak, a bankok, pénzintézetek és külföldi befektetők iránti bizalom csökkent. Míg a legtöbb országban javult, addig nálunk romlott a legutóbbi, 2006-os felméréshez képest az oktatás és a bíróságok megítélése is.

A fejlett világ elégedettségét legutóbb egy OECD felmérés vizsgálta, amely a mostanihoz hasonló eredményeket mutatott.